U trendu

MANS: Na potezu tužilac Katnić

PODGORICA – Objavljena analiza MANS-ovog istraživačkog centra, rađena u okviru globalne istrage o of šor kompanijama pod nazivom „Pandora papiri“, koja teško optužuje aktuelnog predsednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža da su otvarali firme, skrivali svoje bogatstvo i „prali“ novac, u rukama je Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

SDT je formiralo predmet povodom tvrdnji da su predsednik i sin sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i najavilo da će preduzeti “sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković smatra da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima priliku da uradi nešto konkretno povodom toga, ali “ne samo što neće učiniti ništa, već će se aktivirati da zataška sve što su Đukanovići radili”.

MANS je u nedelju, u okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SDT podgoričkim Vijestima je saopšteno da su odmah po saznanju za događaj formirali predmet, te da će o rezultatima preduzetih radnji blagovremeno obavestiti javnost.

Ćalović Marković za Vijesti kaže da je Katnić do sada imao mnogo prilika da se pozabavi Đukanovićevom imovinom, ali da je svaki put od toga odustajao.

”Sigurna sam da ne samo što ni sad neće ništa uraditi, već će sve što može uraditi pogrešno, kao u slučaju ‘Telekom’. Tada je tražio podatke koji mu nisu bili potrebni, a ne one koji jesu, da bi onda tvrdio da u tom slučaju nema ničega. I sad će da pokuša da uradi tako nešto”, uverena je Ćalović Marković.

Sin šefa države je, prema tvrdnjama MANS-a, formirao i dve skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na britanskim Devičanskim ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) najavili su da će danas odgovoriti u vezi sa tim da li im je Đukanović prijavio da je vlasnik nekog trasta, piše podgoričkii dnevnik i podseća da su iz Kabineta predsednika države saopštili da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Naveli su i da je Đukanović, nakon što se iste godine „neplanirano vratio“ na funkciju premijera, celokupno vlasništvo nad Viktoria trastom preneo na sina Blaža.

Ćalović Marković, pak, podseća da je Đukanović 2019. u jednoj TV emisiji, govoreći o svojoj firmi na Kipru, za koju je prvo tvrdio da je nema, da bi neposredno zatim potvrdio da ona ipak postoji, kazao i da ne poseduje nijednu drugu kompaniju.

Napominje da je Đukanović 2012, kad je postao premijer, trebalo da prilikom podnošenja izveštaja o prihodima i imovini navede da poseduje trast.

Ćalović Marković kaže da je to prva neistina, a druga je, dodaje, Đukanovićeva tvrdnja da je trast prebacio na sina.

Ona smatra da je Đukanovićevo reagovanje potpuno palo u vodu kad se videlo koje su sve javne ličnosti i funkcioneri iz inostranstva radili isto što i on.

”Tako da je Đukanović samo deo te ekipe, koja uključuje političare i kriminalce… „, rekla je Ćalović Marković.

”Pandora papire” čini gotovo 12 miliona dokumenata koji otkrivaju kako su neki od najmoćnijih ljudi na svetu skrivali svoja bogatstva, izbegavali plaćanje poreza, “prali” novac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar