U trendu

MCP demantuje tvrdnje o sprečavanju poseta manastiru

CETINJE – Mitropolija crnogorsko primorska demantovala je danas medijske napise o navodnom sprečavanju grupe građana sa Cetinja da uđu u Cetinjski manastir.

Reč je, saopštila je Svetigorapres, o neistinamma i podvalama.

„Svi Cetinjani i gosti Cetinja znaju da je potpuna laž da se ulaz u manastir ograničava po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva. Svi l?udi dobre vol?e su uvek dobrodošli u Cetinjski manastir, ali red je da se u ovakvu svetinju dolazi sa dobrom namerom“, poručeno je iz MCP.

Ističu da svi Cetinjani dobro znaju da se u manastir ulazi sasvim nesmetano.

„Neistina je da se ikome zabranjuje da uđe u manastir, bilo da želi da se pomoli pred moštima Svetog Petra ili da poseti manastir kao značajno istorijsko i kulturno središte“, stojiu saopštenju.

Pojašnjavajući jučerašnji incident, iz MCP kažu da je grupa građana, koji su imali svoj protest i performans u gradu, želeli da dolazak u manastir bude deo te njihove aktivnosti s namerom da se snimaju u manastiru i to tokom večernjeg bogosluženja.

„Iz opravdanih i razumljivih razloga, kao i na mnogim drugim posećenim mestima, snimanje je u manastiru zabranjeno bez prethodnog odobrenja iz Mitropolije“, navodi se u saopštenju i dodao da je to čak na dva istaknuta mesta postavljeno kao obaveštenje.

Navodi se da je ta grupa organizovano došla u manastir i da su „veoma grubo“ insistiraju na snimanju, iako nisu imali nikakvo odobrenje.

Nekoliko osoba iz te grupe, dođe se, ušlo i u crkvu i niko ih u tome nije sprečio niti pokušavao da to učini, iako su oni došli pred manastir sa transparentima i sa namerom koja se ne može tumačiti drugačije nego kao smišljena provokacija.

Kao neuobičajenu slučajnost navode da su neki od zapošlenih RTCG navodno bili na novinarskom radnom zadatku pred manastirom, te da je im je zabranjeno da snimaju materijal za dokumentarni film.

Autorka tog navodnog dokumentarnog filma, a pretpostavljaju, ističu, još samo jednog anticrkvenog i šovinističkog propagandnog uradka na kakve je MCPP poslednjih godina navikla od nje, dobro poznaje proceduru odobravanja snimanja u manastiru.

„Nije teško zaključiti da je i ovaj događaj samo jedna kockica mozaika u cil?u stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja l?udskih i verskih prava vernika Mitropolije“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.