Mediji: BiH se suočava sa raspadom

Nemačka štanpa piše danas o referendumu u Republici Srpskoj i ocenjuje da se BiH zbog svega suočava sa opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

„Ovde je u pitanju mnogo više od „državnog praznika“. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor“, ocenjuje Tagescajtung.

„Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsedniku Republike Srpske, se može verovati da je nakon ovog uspeha spreman za dalju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija“, piše ovaj list.

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagovalo na to s negodovanjem.

„Srbi bi mogli doduše da napuste BiH – ali bez zemlje“, kažu Bošnjaci nedvosmisleno što je jednako pretnji ratom.

Naravno i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH.

Još uvek stvari nisu otišle tako daleko.

Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, žele još uvek biti deo Evrope i EU.

„Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako“, zaključuje u komentaru za Tagescajtunga Erih Ratfelder.

Berliner zajtung ocenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcepljenje.

Cajt online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocenila nelegalnim.

„U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Evropska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema „pravnu osnovu“, navela je portaparolka Komisije Maja Kocijančić.

Ona je od svih strana zatražila da sukob reše „unutar postojećih ustavnih okvira“ i „konstruktivnim dijalogom“, piše Cajt.

Građani RS-a su velikom većinom zaokružili „da“, izvestila je N-TV u izveštaju o referendumu uz ocenu da „BiH preti raspad“.

„Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na nezavisnosti RS-a od BiH“, navodi ta TV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.