najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mediji: BiH se suočava sa raspadom

Nemačka štanpa piše danas o referendumu u Republici Srpskoj i ocenjuje da se BiH zbog svega suočava sa opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

“Ovde je u pitanju mnogo više od „državnog praznika”. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor”, ocenjuje Tagescajtung.

„Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsedniku Republike Srpske, se može verovati da je nakon ovog uspeha spreman za dalju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija”, piše ovaj list.

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagovalo na to s negodovanjem.

„Srbi bi mogli doduše da napuste BiH – ali bez zemlje”, kažu Bošnjaci nedvosmisleno što je jednako pretnji ratom.

Naravno i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH.

Još uvek stvari nisu otišle tako daleko.

Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, žele još uvek biti deo Evrope i EU.

“Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako”, zaključuje u komentaru za Tagescajtunga Erih Ratfelder.

Berliner zajtung ocenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcepljenje.

Cajt online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocenila nelegalnim.

„U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Evropska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema „pravnu osnovu”, navela je portaparolka Komisije Maja Kocijančić.

Ona je od svih strana zatražila da sukob reše „unutar postojećih ustavnih okvira” i „konstruktivnim dijalogom”, piše Cajt.

Građani RS-a su velikom većinom zaokružili “da”, izvestila je N-TV u izveštaju o referendumu uz ocenu da „BiH preti raspad”.

„Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na nezavisnosti RS-a od BiH”, navodi ta TV.

(Tanjug)

1 komentar
  1. čiča

    Eto naši ,,prijatelji ,, sa zapada i naši uzori za život opet nam pokazuju svu ,, demokratsku,, moć svoje politike i veliku zabrinutost za svoj propali projekat. Kad na referendum izlaze Škoti , niko ni reči , kad izlaze Britanci opet bez komentara , Islandjani isto imaju pravo na referendum , kad Madjari izlaze na referendum o migrantima (zabraniti Muslimanima trajno naseljavenje u Madjarskoj) opet muk, Katalonci pripremaju referendum niko ni reč od ovih nazovi demokrata da kaže, ALI kad gradjani Krima izadju na referendum onda je to za zapad neprihvatljivo( smeta im to što na ruskoj zemlji nisu mogli da naprave američku bazu, neposlušni Rusi , šta ćete.) i na kraju Srbi, zamislite hoće da imaju svoj dan republike.kakva jeres? Svi na svetu i zapadnom i istočnom mogu da imaju dan republike koji hoće samo Srbi ne mogu. Neda ustavni sud. Kakav je to ,,demokratski,, ,,pošteni,, ,,nepristrasni,, od medjunarodne zajednice uspostavljen sud kad neda narodu da se demokratski izjasni o svom prazniku. E da nisu jadni bili bi smešni

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike