U trendu

Mediji: Ko hoće da smeni Plenkovića?

ZAGREB – Protest protiv nečinjenja hrvtskih vlasti na procesuiranju ratnih zločina, koji je za 13. oktobar najavio gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, mogao bi biti uvertira za ono što će se događati mesec dana kasnije, 18. novembra, na Dan tog grada, kada su u Vukovaru pre pet godina bili nepoželjni tadašnji predsednik i premijer, Ivo Josipović i Zoran Mlanović, pišu danas hrvatski mediji.

Njima su, naime, hrvatski veterani tada onemogućili učšće u mimohodu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja.

Uprkos uveravanju Penave da će protest biti miran i apolitičan, u ovo drugo teško je poverovati, konstatuje portal Telegram.

Najava ovog protesta, kojem će se, kako su potvrdili, odazvati i udruženja veterana proisteklih iz Domovinskog rata, a kojem se usprotivio premijer Andrej Plenović, unela je nemir u vladajuću HDZ.

Mediji procenjuju da je Penava, inače, član HDZ, politički preslab da bi sam krenuo u organizovanje ovakvog protesta protiv svoje vlade i veruje se da se sigurno u to ne bi upuštao da iza njega ne stoji mnogo jača snaga

To se, konstatuje ovaj medij, pokazalo samo nekolliko dana od najave protesta kada su se okupili predstavnici udruženja veterana i zatražili ostvaranje saborske rasprave o lideru Samostalne demokatske srpske stranke i predsedniku Srpskog nacionalnog veća, Miloradu Pupovcu, što je, smatra se, veliki izazov za premijera Plenkovića, čiju vladu SDS S podržava.

Saborska većina raspala bi se uskraćivanjem podrške ”manjinaca”, a to znaju i oni koji stoje iza Penave, kao, naravno, i premijer Plenković, navodi portal.

Nakon oštre reakcije Plenkovića na najavljeni protest, iz Penavinog kabineta je novinarima saopšteno da se gradonačelnik do daljnjeg neće oglašavati i komentarisati na tu temu.

Deo medija, koji se pozivaju na sagovornike iz HDZ, pišu da Penavina zamisao nije „događanje naroda“, već da je reč o sukobu unutar te stranke, odnosno da je u pitanju želja pjedinaca da sruše Plenkovića.

Sudeći po Plenkovićevom tonu poslednjih dana, ne isključuje se mogućnost da Penavu, ako nastavi da priprema protest snađe, navodi se, sudbina Milinovića, koji je nedavno izbačen iz stranke.

Primećuju, međutm, da Plenkoviću, ipak, ne bi bilo baš lako da donese takvu odluku, jer bi to, kažu, destbilizovalo prilike Vukovarsko-sremskoj županiji, što premijer sigurno ne želi pred 18. novembar, koji Hrvatska obeležava kao dan oslobođenja Vukovara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.