U trendu

Mediji: Mahmuljinovi rušili bliznakinje,hoće li SAD reagovati

ZENICA – Hrvatski mediji u BiH pišu o Sakibu Mahmuljinu, koji je predložem za počasnog građanina Zenice i pitaju se da li će ambasada SAD osuditi takvu odluku.

Mediji prenose da je reč o osumnjičenom ratnom zločincu, koji je bio je komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, a u čijem sastavu su bili i neki od učesnika u napadu na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

U okviru Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, podsećaju portali Poskok.info i Direktno.hr, delovao je odred El Mudžahid, čijih je najmanje četiri, a najviše šest članova učestvovalo u napadu 11. septembra.

Poskok info postavlja pitanje da li je moguće zamisliti da Banjaluka ili Mostar proglase nekog počasnim građaninom RS, odnosno BiH, a daje taj komandovao ubistvom Amerikanaca u SAD u terorističkom napadu i da američka ambasada ne reaguje.

„Hoće li američka ambada reagovati i osuditi odluku vlasti u Zenici“, pita Poskok info.

Politički analitičar Ivan Šušnjar kojem su, kako je naveo, pristalice ideologije vojnika Mahmuljina pretile iz SAD da ne dolazi kao konzul u Ameriku, smatra da bi „zenički HDZ trebalo da odgovara zbog ovog što se događa u tom gradu“.

On napominje da je reč o gradu u kojem je nekažnjeno sprovedeno etničko cišćenje „krivovernih“ u doba mudžahedinske strahovlade, koji je od prvog dana bio „mudžahedinska sigurna oaza“ i u kojem su od mudžahedina nastradale i zastrašivane mnoge bošnjacke građanske i sekularne porodice, naročito muslimani oženjeni osobama druge vere.

„Ono što svima prolazi ‘ispod radara’ je činjenica da su ‘naši vojnici’, od kojih su neki i odlikovani, godinama nakon rata u BiH učestvovali u napadu na Svetski trgovinski centar. Vladama njihovih država u svom mandatu Bakir Izetbegović javno se zahvaljivao za vojnu pomoć. Znači li to da se zahvalio i za sjajan posao koji su obavili u SAD“, pita Šušnjar.

On podseća da je na crnoj listi SAD bivši ambasador iz SDA Husein Živalj, koji je optužen da je bio u kontaktu s organizacijama koje su finansirale napad 11. septembra, uz ocenu da su ta informacija, kao i ona da je MVP BIH izdalo pasoš Osami Bin Ladenu, strogo skrivene u javnim medijima u BIH.

On navodi i da stranke poput SDP i SDA javno veličaju Rasima Delića, vrhovnog zapovednika El Mudžahida, osuđenog za ratni zločin.

Predsednik HDZ 1990, najjače opozicione stranke bosanskohercegovačkih Hrvata, Ilija Cvitanović ocenio je da je predlog da se Mahmuljin proglasi počasnim građaninom Zenice šamar svim Hrvatima.

„On je osumnjičen za ratne zločine najgore vrste koji su se od strane mudžahedina događali u ratu u BiH i ovaj predlog je šaka u lice svim Hrvatima, Srbima i drugima koji su stradali od zloglasnog mudžahedinskog odreda“, rekao je Cvitanović.

Glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj ovaj potez vidi kao nastavak politike koja traje već 25 godina, koliko, kako ističe, bošnjačka politička elita sistemski nagrađuje svoje ratne kadrove za njihove zasluge u ratu.

„Ovaj predlog možemo posmatrati kao nastavak te politike“, navodi Gudelj dodajući da ovakav i slični potezi predstavljaju poruku pripadnicima drugih naroda koliko su (ne)poželjni u sredinama s bošnjackom političkom dominacijom.

Advokat Nika Pinter smatra da je prerano razmišljati o „takvim nagradama“, s obzirom na to da pravosnažna sudska presuda još nije doneta.

„Predlog je preuranjen, jer se protiv Mahmuljina vodi sudski proces zbog ratnih zločina“, rekla je Pinter, inače advokat generala Praljka.

Na sednici Skupštine zeničko-dobojskog kantona, među predloženima za Plaketu počasnog građanina našao se Mahmuljin, penzionisani general tzv. Armije BiH, kojem u Sudu BiH traje postupak u kojem se dokazuje krivica za zločine u Vozući, prenosi RTRS.

Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, bio je podređen zloglasni odred El Mudžahid, za čije je monstruozne zločine u Vozući Haški tribunal osudio Rasima Delića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.