Meta: ALB bi ponovo mogla da postane evropska Severna Koreja

TIRANA – Albanija rizikuje da ponovo postane „evropska Severna Koreja“, izjavio je danas albanski predsednik Iljir Meta.

Meta je, u intervjuu za „Juronjuz“, optužio vladu u Tirani koju predvode socijalisti premijera Edija Rame, da je „uzurpirala svaku nezavisnu instituciju“ i postala „jednopartijski režim“.

Albanski premijer tvrdi da „bije bitku za demokratiju“ i demantuje da je tu reč o ličnoj borbi za vlast sa premijerom Ramom.

„Kako mogu da se uzdignem iznad partijske politike kada u Albaniji imamo totalno zarobljavanje države od strane vladajuće većine, kada ona sve kontroliše?“, kazao je Meta.

„Danas, nažalost, živimo u jednopartijskom režimu, pod pretnjom da se vratimo 30 godina unazad kada smo bili Severna Koreja Evrope“, navodi Meta.

„Juronjuz“ navodi da je Meta pozvao na antivladine proteste u Tirani 2. marta, dok je Rama pokrenuo proceduru za opoziv predsednika zbog pokušaja Mete da otkaže prošlogodišnje lokalne izbore.

„Ovde se ne radi o borbi za vlast. Borim se za vladavinu prava u Albaniji. Borim se za vladavinu demokratije protiv jednopartijskog režima koji je uzurpirao svaku nezavisnu instituciju u ovoj zemlji i sada želi da prigrabi i Ustavni su“, kazao je Meta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.