U trendu

Migranti iz kampa „Lipa“ vraćaju se u Biru u centru Bihaća

SARAJEVO – Članovi Operativne grupe za situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon današnjeg sastanka potvrdili su da su iz Ministarstva bezbednosti BiH stigle instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra „Bira“ u središtu Bihaca.

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmeštanja migranata i izbeglica trenutno smeštenih u kampu na lokalitetu „Lipa“, u nedavno zatvoreni Migracioni centar „Bira“, a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obezbeđivanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa, preneo je portal Klix.ba.

„Pozdravljamo odluku o proglašenju kampa ‘Lipa’ zvaničnim migracionim centrom, šteta što nije doneta u vreme kada se ovaj kamp mogao prilagoditi i zimskim uslovima“, rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnica.

„Ne slažemo se sa ponovnim otvaranjem centra ‘Bira’, odnosno privremenim izmeštanjem korisnika usluga kampa na lokalitetu ‘Lipa’ u središte Bihaća“, dodao je on.

Prema njegovim rečima Bihać je već jednom bio prevaren na taj način, pa je grad bio doslovno pregažen dve godine.

„Takođe, ovaj put su zaobiđene sve uobičajene procedure i regulative prilikom ovakvog postupanja, a tu prvenstveno mislim na saglasnost Grada Bihaća, Skupštinu USK, te procenu bezbednosne, te zdravstveno-epidemiološke situacije “ kazao je Ružnica.

Privremenom izmeštanju migranata u „Biru“, do okončanja radova u kampu na lokalitetu „Lipa“, najoštrije se protive predstavnici gradske vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.