U trendu

Milatović odlučio da inauguracija bude u Podgorici, a ne na Cetinju

Inauguracija novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića biće održana u Skupštini Crne Gore u Podgorici, a ne na Cetinju kakav je bio slučaj s njegovim prethodnicima.

Milatović je sa svojom odlukom danas upoznao javnost posredstvom Tvitera, posle nekoliko sedmica nagađanja o mestu ceremonije i formalnog stupanja na dužnost predsednika Crne Gore.

„Inauguracija je svečani čin uvođenja u predsedničku dužnost. Ona treba biti primer najviših demokratskih standarda i upravo je zato predviđena u Skupštini Crne Gore“, naveo je Milatović na Tviteru.

Pojedini podgorički mediji su ranije objavili da će inaugaracija biti održana u Podgorici, zbog procene policije da bi Milatović mogao biti ugrožen na Cetinju.

Ministar policije Filip Adžić je ranije saopštio da će ceremonija inauguracije biti tamo gde novoizabrani predsednik odluči, te da policija može garantovati bezbedno održavanje.

Da je Cetinje „prirodna adresa“ za polaganje predsedničke zakletve, Milatovića je podsetio ranije i gradonačelnik crnogorske prestonice Nikola Đurašković.

„Bila bi veoma loša poruka uraditi drugačije. To bi bilo otvoreno nipodaštavanje Cetinja i svojevrsni obračun sa gradom koji je istorijska i sadašnja prestonica“, ocenio je Đurašković.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je danas da se „izbegavanjem Cetinja“, kada je u pitanju inauguracija novoizabranog predsednika Jakova Milatovića, „šalje loša poruka“.

„Simbolika je važna za svako društvo. Cetinje je simbol trajanja Crne Gore i zato mu pripada pravno, ali i logički mnogo toga. Ruši se jedna tradicija i konvencija. Događaj iz kampanje ne sme da ima uticaj. Dokaz da živimo vreme velikih ega i male pameti“, napisao je Vujović na Tviteru.

Grupa od oko 50 građana Cetinja protestovala je u martu, tokom kampanje za prvi krug predsedničkih izbora, zbog održavanja Milatovićevog promotivnog skupa na Cetinju, kada je teži incident sprečila policija.

Građani Cetinja su revoltirani na Milatovića, jer je kao član vlade premijera Zdravka Krovkapića podržao ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju, početkom septembra 2021. godine. Policija je tada upotrebila suzavac da rastera demonstrante, a tokom protesta je povređeno više desetina protivnika ustoličenja.

Patrijarh i mitropolit SPC, Porfirije i Joanikije su na Cetinje došli vojnim helikopterom, uz velike mere obezbeđenja.

Na nedavno održanim predsedničkim izborima ubedljivo najviše glasova na Cetinju pripalo je odlazećem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Svečana ceremonija polaganja zakletve novog predsednika Crne Gore tradicionalno se održava na Cetinju.

U prestonici je i rezidencija predsednika države. Tamo počinje i svako redovno prolećne i letnje zasedanje parlamenta, odnosno prva sednica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.