Milo Djukanović jedini kandidat za predsednika DPS-a

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) je uoči sutrašnjeg 9. Kongresa jednoglasno predložilo da kandidat za predsednika partije bude Milo Djukanović.

Kandidati za potpredsednike će biti Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

„Od ukupno predloženih osam biće izabrana četiri potpredsednika“, saopšteno je nakon sednice Predsedništva DPS-a koja je održana sinoć.

Medju potpredsednicima nema doskorašnjeg premijera Duška Markovića niti kadrova koji su do skoro bili visokopozicionirani u rukovodećim strukturama stranke i izvršne vlasti.

Takodje, na sednici je ponovljeno opredjeljenje da se za dve godine svi predsednici Opštinskih odbora kao i predsednik Partije biraju neposrednim glasanjem od strane partijskog članstva.

Naredni kongres crnogorske DPS biće održan sutra, a predsednik te stranke Milo Djukanović je najavio da će u Glavnom odboru biti nešto više od 60 odsto novih ljudi.

On je u intervju za agenciju Mina ocenio da je kongres DPS koji će biti održan u nedelju biti „samo jedan medjaš“ u istoriji te partije, koji će im pomoći da nastave dalje putem realizacije veoma jasne, konzistentne i realne vizije.

Djukanović smatra da će kongres biti prilika da se promenama koje žele da preduzmu najavi nova etapa u političkom životu DPS-a koja, kako je naglasio, neće mnogo zadiratiu u programska opredelenja.

Prema pisanju medija, u Programu DPS koji treba da bude usvojen na kongresu, navedeno je da će ta stranka stvoriti politički savez koji će se „suprostaviti negatorima crnogorskog identiteta i pokušajima ugrožavanja tekovina referenduma o nezavisnosti iz 2006. godine“.

U Programu se navodi i da je „manipulacija religijskim osećanjima jednog broja crnogorskih gradjana u režiji Srpske pravoslavne crkve poslužila kao izgovor za napad na fundamentalne vrednosti moderne Crne Gore“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.