U trendu

Ministar odbrane Hrvatske: Nabavka borbenih aviona odvraća moguće agresore

Ministar odbrane Hrvatske, Mario Banožić izjavio je danas da nabavka višenamenskih borbenih aviona odvraća moguće agresore, te da Hrvatska uz takvu opremljenost više ne može biti napadnuta.

Kupovinu 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona „Rafal F3R“, vrednosti 999 miliona evra, u petak je objavio premijer Andrej Plenković uz ocenu da se time „za sledećih 30 do 40 godina višestruko uvećava borbena moć Hrvatske vojske, što je najbolji garant mira“, prenela je agencija HINA.

U današnjem govoru na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice osnivanja 109. brigade Zbora Narodne garde Vinkovci, ministar odbrane Banožić je rekao da se „danas Hrvatska vojska i hrvatski vojnik opremaju sredstvima o kojima ste vi mogli samo sanjati“.

„Mnogo puta smo rekli posle Drugoga svjetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata i to rata za slobodu. Mi se danas opremamo da bismo odvratili neprijatelja od hrvatske države“, rekao je Banožić i istakao da su 1990-ih hrvatski branioci uspeli da pobede „četvrtu vojnu silu u Evropi kako su neki ‘tepali’ tadašnjoj JNA, zahvaljujući ogromnoj volji i želji da odbrane rodni prag i mladu hrvatsku državu“.

U govoru na proslavi u Vinkovcima izaslanik predsednika Hrvatske, general u penziji Ivan Kapular, rekao je da je „posebno dramatično bilo od sredine nvembra 1991, kada  je srbijanska vojska bila trajno zaustavljena pošto je na vinkovačkom podurčju okupirala Lipovac, Apševce, Podgrađe, Nijemce i Donje Novo Selo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.