U trendu

Ministar: Rumunija očekuje da ove godine uđe u Šengen

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Lucian Bode izjavio je danas u Zagrebu da ta zemlja očekuje da ove godine uđe u šengenski prostor.

Posle sastanka s hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, Bode je kazao da odbijanje ulaska u Šengen nema veze s tehničkim uslovima i da mora da prestane.

Prema njegovim rečima, različita osetljiva unutrašnja pitanja na koje se neke članice Šengena pozivaju da bi opravdale odbijanje rumunske kandidature nisu ozbiljni argumenti.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović podržao je ulazak Rumunije u šengensku zonu.

On je istakao da države na spoljnim granicama Šengena podnose najveći teret kada je reč o ilegalnim migracijama.

„Ukoliko nas je više na šengenskom području, onda će i naš glas biti jasniji i uverljiviji“, ocenio je hrvatski ministar dodavši da je višestruko povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka posle velikog talasa migracija i godina korona krize.

Hrvatska je početkom godine postala članica šengenske zone. Prethodno je odbijen ulazak Rumunije i Bugarske, koje godinama čekaju da postanu članice.

Naime, Austrija smatra da te zemlje ne rade dovoljno na zaustavljanju ilegalnih migracija, dok Holandija, među ostalima, kritikuje Bugarsku zbog korupcije

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar