Ministarstvo: Neprihvatljivo svojatanje hrvatskih zemalja

ZAGREB – Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu kao i promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnima, navelo je danas hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja o karti „istorijske“ Mađarske.

Reč je o slici karte „istorijske“ Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i delove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je pre nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obeležilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije – karikature iz 1921. godine – na tviteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom delova hrvatskih teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica”, navelo je hrvatsko ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.