U trendu

Mitropolit Joanikije: Crkva neće deliti narod, mi smo braća

PODGORICA – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros sa sveštenstvom službu u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, poručujući da će crkva, budući da je na prvom mestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom.

U liturgijskoj besedi mitropolit Joanikije kazao je da kao narod ne pamtimo laka vremena.

„Nikad nije bilo lako. Pamtimo neka vremena koja su bila izuzetno teška. Čitamo iz istorije kako su naši preci svedočili veru i u najtežim vremenima, kako su mnogi stradali za veru. Treba biti spreman da se ide sa Hristom i za Hristom do kraja, ako treba i na Hristovu Golgotu. A ko nema Hristovu Golgotu upisanu u svoje srce i u svoju dušu taj još ne zna šta uopšte znači biti hrišćanin“, poručio je Joanikije, navedeno je na sajtu Mitropolije.

On je naglasio da će crkva, budući da je na prvom mestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom, preneo je RTCG.

„I neće deliti svoj narod, neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod ovde u Crnoj Gori deliti na Srbe i na Crnogorce. Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno. I to zaveštanje imamo od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge”, istakao je mitropolit Joanikije.

Objasnio je da na taj način čuvamo i biće crkve i biće naroda, zaveštanja naših predaka i svetinje.

„Od deoba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraju da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu, da smo sa svojim narodom i da ne delimo svoj narod“, rekao je mitropolit Joanikije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar