U trendu

Mladi par se otrovao nakon venčanja: Prijatelji ujutru pronašli njihova beživotna tela

Patrik Blaško iz Poreča i Lara Nikolić iz Varvari, tragično su preminuli pre četiri godine u etno selu Milena u selu Bačva nedaleko od Višnjana u Istri.

Nakon svadbenog slavlja, njihova beživotna tela u apartmanu su zatekli prijatelji nakon što se nisu pojavili na doručku. Odmah je alarmirana policija i Hitna pomoć, ali mrtvozornik je mogao samo da konstatuje smrt. Kako će kasnije pokazati obdukcija i toksikološko veštačenje, mladi par umro je od trovanja ugljen-monoksidom, koji je u sobu navodno došao preko instalacija, a to su 2015. godine potvrdili i iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba.

Ubrzo nakon toga Opštinsko državno tužilaštvo u Puli podiglo je optužnicu samo protiv odžačara Đina Tomića, a koji je tada imao 23 godine i bio je zaposlen u kompaniji „D.I.M.Š.O.“ iz mjesta Čavli. Njemu se na teret stavljalo da nije dobro pregledao instalacije, ali kako se klupko odmotavalo izgleda da on neće biti jedini koji će morati u svemu da odgovara, prenosi 24sata.hr.

Advokatica Ingrid Barić, koja zastupa porodice poginulih, pre nekoliko meseci je najavila da će se istraga proširiti i protiv direktora odžačarskog društva Marka Bajraktarevića, ujedno i vlasnika kompanije „D.I.M.Š.O.“, kao i protiv Đorđe Stefanova, vlasnika etno sela „Milena“, a uz njih kao i dosad, i protiv odžačara Tomića, ali i verovatno i na distributera gasa. S obzirom na to da se u ovom slučaju vode dva postupka, onaj krivični i građanski, i veštačenja su u oba slučaja rađena nezavisno.

Pre mesec dana na terenu je bio angažovan sudski veštak, koji pregledao samo kotlarnicu, a onda je održano i terensko ročište i veštačenje samog dimnjaka u građanskoj parnici. Nakon poduže rasprave veštak je radio probe dimnjaka, i to paljenjem dimnih patrona, koje su dimile crvenom bojom.

Popeo se na krov, začepio dimnjak, a zatim u podnožju istog, u kotlarnici, ubacio patrone u isti kanal dimnjaka i zatvorio rupu. Međutim, iako je sličnim veštačenjem nedugo nakon događaja pre četiri godine rečeno da kroz utičnice dolazi dim, u ovome slučaju to nije bilo tako. Dim se uopšte nije pojavio, pa je sudija naložio veštaku da preuzme svu dokumentaciju, pa će nakon toga morati da dâ odgovore i zaključke tokom samog parničnog postupka. Moguće je da će vršiti se i druga ispitivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.