Mogerini prošetala Starom čaršijom u Skoplju i dobila broš

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini prošetala je danas popodne Starom čaršijom u centru Skoplja, gde je neočekivano od jednog zlatara dobila filigranski broš u obliku leptira.

Mogerini je prihvatila poklon i odmah broš zakačila na rever belog kostima koji je nosila.

Šefica evropske diplomatije je Starom čaršijom prošetala u društvu premijera Makedonije Zorana Zaev, vicepremijera za evropska pitanja Bujara Osmanija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Gradjani i dućandžije u staroj turskoj čaršiji su se pozdravljali i fotografisali s Federikom Mogerini, a vlasnici dućana su je pozivali na čaj i baklavu.

Posle šetnje, Mogerini je na konferenciji za novinare pozvala gradjane Makedonije da izadju i glasaju na referendum 30. septembra zato što se odlučuje o budućnosti države.

„Kada izadjete na glasanje 30. septembra zapamtite da vi držite ključ vaše budućnosti. Nemojte da ćutite, ključevi su kod vas i nemojte da propustite ovu mogućnost jer se radi o vašoj budućnosti“, rekla je Mogerini i dodala da vrata EU ostaju otvorena za Makedoniju.

Mogerini je danas u Skoplje iz Strazbura doletela zajedno s makedonskim premijerom, koji je prethodno govorio pred poslanicima Evropskog parlamenta na makedonskom jeziku.

Šefica EU diplomatije se u Skoplju srela i s predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovim, koji je, kako je saopšteno, ponovio stav da podržava evroatlantske integracije zemlje, ali da „EU i NATO ne smeju da budu alibi za loš dogovor (sa Grčkom), kojim se otvara mnogo više pitanja, nego što zatvara“.

Gradjani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za EU i NATO integracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.