Mostar: Objavljeni zvanični rezultati izbora, pobednik HDZ BIH

MOSTAR – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, dve nedelje nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdila zvanične rezultate po kojima je HDZ BiH pobednik sa 13 osvojenih većničkih mandata, sledi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA sa 12 odbornika.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. decembra Komisija je donela sa šest glasova, dok je jedan član glasao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novom sazivu Gradskog veća koje broji 35 odbornika biće 13 članova iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest mandata imaće Bh. blok koji čine SDP BiH i Naša stranka, prenosi Hina.

Tri odbornika u Gradskom veću biće iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista „Ostajte ovđe“ s jednim mandatom, prenosi Hina.

Kako navodi RTRS, izborna pravila za grad Mostar i Statut grada odredili su pravilo da u Gradskom veću moraju biti zastupljena najmanje četiri, a najviše 15 odbornika iz svakog konstitutivnog naroda, kao najmanje jedan iz reda ostalih.

Zbog manjeg broja izabranih Srba, CIK BiH je oduzeo mandat Damiru Knezoviću iz HDZ-a BiH, a dodelio ga Srpkinji sa liste HDZ-a Miljani Kovačević.

Zbog većeg broja izabranih Hrvata mandat je oduzet i Saši Đermanoviću iz BH bloka, a dodeljen Bošnjakinji sa iste liste Adeli Gosto.

Mostarski odbornici biraju se s jedinstvene gradske liste i sa lista šest gradskih područja.

Tamošnji gradonačelnik bira se posredno iz redova izabranih odbornika.

Ako u prva dva kruga nijedan kandidat ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu mostarski gradonačelnik koji će naslediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH) biraće se običnom većinom.

Od sutra kreću rokovi za podnošenje zahteva za eventualno osporavanje izbornih rezultata i ponovno brojanje glasačkih listića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.