U trendu

MUP Makedonije izdao 12.171 potvrda o nameri za traženje azila

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, u prethodna tri dana, izdalo je 1.706 potvrda o nameri za traženje azila stranim državljanima sa Bliskog istoka i severa Afrike, koji su kao izbeglice-migranti ušli u Makedoniju preko Grčke, saopštilo je danas to ministarstvo.

Kako prenose mediji u Skoplju, u periodu od 19. juna ove godine, kada su počele da važe izmene Zakona o azilu po kojima je izbeglicama-migrantima omogućeno da 72 sata legalno provedu u zemlji ukoliko dobiju potvrdu o nameri da zatraže azil, MUP je izdao ukupno 12.175 takvih potvrda.

Najbrojniji među onima koji su dobili potvrdu su državljani Sirije, kojih ima do 15 puta više nego tražilaca azila iz drugih zemalja, a zatim državljani Iraka, Pakistana, Somalije, Palestine i Konga.

Potvrde je dobilo 9.265 muškaraca, 1.549 žena, 1.271 dete koje se prijavilo sa jednim od roditelja i 90 dece koja putuju bez roditelja.

Od 12.175 ljudi, koliko je dobilo potvrdu, azil su zaista zatražile 32 osobe, dok se pretpostavlja da su ostali napustili zemlju i preko Srbije nastavili put ka zemljama Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.