U trendu

MVP Crne Gore: Nećemo povući odluku o proterivanju Božovića

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da neće povući svoju odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića i pozdravilo odluku Srbije da odustane od proterivanja crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića.

„Čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju crnogorskog ministastva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, ta zemlja odustala od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića. Prethodno je Crna Gora proterala srpskog ambasadora Vladimira Božovića a Ministartsvo inostranih poslova uzvratilo recipročnom merom.

Ambasador Milošević, kako se dodaje u saopštenju, predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vredjala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite medjunarodne adrese.

„Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Božoviću je na to iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu.

U saopštenju se ocenjuje da je neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić i da ona u stvari govori o tome da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Kako se dodaje, komesar Varheji je ovog puta „propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari“.

„Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Madjarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povredjuje nacionalne interese zemlje prijema“, kaže se u reagovanju.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore, i pozvao je Vladu Crne Gore da učini isto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za izjavu ambasadora Božovića zbog koje je proteran rekla da ona „nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države“, dodala da se slaže sa tom izjavom, navodeći i da se dobar deo stanovništva Crne Gore slaže sa tim ocenama.

Božović je rekao da je „velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila uvod u oslobodjenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.