U trendu

Na ivici incidenta u zeničkom rudniku, počinje štrajk glađu

SARAJEVO – Rudari koji su, nakon protesta i neuspešnog sastanka sa predstavnicima federalne vlade u Sarajevu, stigli u Zenicu na kapiji rudnika Stara jama ne dozvoljavaju izlazak članova uprave iz kruga rudnika.

Vidno nezadovoljni ishodom sastanka u zgradi Vlade FBiH, rudari su došli pred kapiju Stare jame i pozivali direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića da izađe iz zgrade, psovali i uzvikivali „lopovi, lopovi“.

Svoje razočaranje današnjim propalim pregovorima pokazali si i zabranom izlaska kolegama iz kruga uprave RMU Zenica. Zaposleni su, kako se navodi, tražili sporedne izlaze i načine da dođu do svojih domova.

Sarajevski portal Klix javio je da su rudari prve smene RMU Zenica odlučili da ostanu u jami do daljnjeg, a pridružiće im se i radnici druge smene.

„Rudari neće izaći iz jama, a rekli su da sada počinju i štrajk glađu. Oni ne žele da izađu dok se ne deblokira račun. U rudniku Zenica 2014. godine dobili smo široko čelo koje je poplavljeno. Elektroprivreda se bogati, a rudnici tonu. Radnici ne mogu gladni da rade“, kazao je predsednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.