U trendu

Najčešća imena za bebe u Bugarskoj Aleksandar i Viktorija

SOFIJA – Godina 2020. pokazala se još jednom u nizu u kojoj su najpopularnija imena za novorođenčad bili Aleksandar i Viktorija, saopštio je Nacionalni statistički institut.

Za novorođene dečake najpopularnija imena, pored tradicionalnih bugarskih imena Georgi, Dimiter, Ivan i Nikola, bila su Martin, Daniel i Viktor. Još jedan novi trend su imena bugarskih hanova, kao što su Boris, Kalojan i Samuil. Najčešća imena za novorođene muslimanske dečake u 2020. godini bila su Emir i Mert, prenosi bugarska agencija BTA.

Tri glavna imena za devojčice: Viktoria, Marija i Nikol, ostala su nepromenjena više od pet godina. U 2020. godini ih prate Sofija i Raja. Najčešća imena za novorođene devojčice muslimanke u 2020. godini bila su Elif i Melek.

Raznolikost imena u Bugarskoj i dalje je veća kod ženskih nego kod muških imena. U Bugarskoj postoji više od 30.000 muških i gotovo 40.000 ženskih imena. Najčešća muška imena su Georgi, Ivan i Dimiter, 113 000. Najčešća muslimanska muška imena su Mehmed, Ahmed i Mustafa.

Najčešća ženska imena su i dalje Marija, Ivanka i Elena. Najčešća muslimanska ženska imena su Fatme i Ajše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.