U trendu

Nalepnice u Vukovaru nastavak antisrpske kampanje

Nalepnice u Vukovaru sa natpisom na engleskom jeziku „Srpsko porodično stablo“ i slika stabla sa kojeg vise ljudi nisu samo uvredljive, već preteće poruke koje predstavljaju nastavak antisrpske kampanje u Hrvatskoj, izjavio je danas predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

„To su poruke kojima se poziva na nasilje prema pripadnicima naroda koji je u Drugom svetskom ratu zbog politike – Srbe na vrbe, zapravo doživeo istorijski genocid, doživeo strašno stradanje, a doživeo je stradanje i tokom rata 1991-1995. godine“, rekao je Pupovac za Radio Beograd.

Kaže da Srbia, kojih u Hrvatskoj ima c cetiri i po odsto, ne mogu imati mira i ne mogu da uživaju prava koja su zajedno sa većinskim narodom izborili, boreći se za to da pre ulaska u EU urede Hrvatsku kao zemlju ravnopravnih građana, vladavine prava i demokratske vrednosti.

„Šokantno je da se nakon tako kratkog vremena obnavljaju stvari koje smo mislili da smo ih uspeli jednom za svagda smestiti u istorijski okvir“, primetio je Pupovacm, koji od vlade u Zagrebu očekuje da promeni pristup prema Srbima u Hrvatskoj, te da uvidi da ovo što se dešava postaje opasno.

U poslednjih 15 dana, podsetio je, čuju se poruke o zabranjivanju i proterivanju manjinskih predstavnika, što se odnosilo na Srpsko narodno veće, ali i na nedeljnik „Novosti“ koje to veće izdaje, a sve zbog „tobožnjeg govora mržnje“.

Pupovac, međutim, objašnjava da „Novosti“ prenose kritiku ili se ponedka služe parodijom i satirom da bi predsatvili ono što se događa u pojedinim političkim procesima u Hrvatskoj.

„To po svojoj prilici iziskuje drugačije poruke vlade nego što smo ih imali do sada“, ističe Pupovac, te navodi da su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni saradnjom sa Vladom Srbije, zato što iz Beograda dobijaju podršku i pomoć u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

On podseća da predstavnici Srba iz Hrvatske imaju direktnu komunikaciju sa premijerom Srbje, sa kabinetom predsednika i sa pojedinim ministarstvima,

„Vlada Srbije je pomogla srpskoj zajednici u periodu 2015-2016. godine, pomogla je institucijama srpske zajednice kao što su Srpko narodno veće i Srpsko kulturno društvo Prosveta i to nije beznačajna pomoć. Bez te pomoći sasvim sigirno institucije ne bi mogle obavljati funkcije koje obavljaju“, naveo je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.