U trendu

Napadi na poslanike i novinare ispred zgrade parlamenta FBiH

Građani okupljeni ispred parlamenta FBiH napali su danas fizički i verbalno poslanike stranaka koje su glasale za novu Vladu Federacije BiH.

Mada su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) pozvali građane da se raziđu, grupa njih je ostala na platou ispred zgrade parlamenta FBiH i teško vređala bošnjačke poslanike koji su podržali izbor nove vlade.

Najgore je prošao poslanik NES-a Kenan Uzunović koga je nekoliko osoba teško vređalo, pljuvalo i guralo, pa je intervenisala policija.

Ostalim poslanicima i novoizabranim ministrima okupljeni su uzvikivali „Izdaja“ i „Ustaše“.

Pojedini učesnici protesta nasrnuli su i na ekipe regionalne N1 televizije i Face TV-a, novinara agencije Fena, dok su od ekipe „Avaza“ pokušali da uzmu mobilni telefon i zabrane im snimanje.

Posle tih incidenata učesnici protesta su se razišli.

Federacija BiH je posle osam godina dobila danas novu vladu, nakon što je juče popodne visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo odluke kojima je deblokirao njen izbor.

Novu Vladu FBiH čine hrvatske stranke predvođenje HDZ-om BiH i stranke okupljene oko probosanske koalicije Trojka – SDP, Narod i pravada i Naša stranka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.