U trendu

Naseli na provokaciju: Marković i Đukanović na meti ruskih šaljivdžija

Predsednik vlade Duško Marković i predsednik vladajuće DPS Milo Đukanović našli su se na meti ruskih komičara Leksusa i Vovana, koji su im se u telefonskom razgovoru predstavili kao predsednik Ukrajine Petar Porošenko, odnosno premijer te zemlje Vladimir Grojsman i dodatkli se ,,crnogorsko-ukrajinskih odnosa“, „članstva Crne Gore u NATO, ali i ,,proruske opozicije” u Crnoj Gori.

Tako je lider DPS-a Đukanović u razgovoru obećao da će pomoći da reši problem sa fabrikom čokolade, a Marković je najviše vremena posvetio pitanju ulaska u NATO.

“Naš predsednik partije iznio je optužbe protiv lidera pokreta anti-NATO i kod nas će se voditi veoma ozbiljan proces o tome. Mi ćemo učiniti da više niko ne bude imao mogućnosti da bilo šta uradi protiv interesa Crne Gore, protiv svoje države”, kazao je Marković u razgovoru sa komičarima.

Đukanović, kojeg je pranker kontaktirao nekoliko dana kasnije, govorio je u razgovoru sa „Grojsmanom” o problemu „proruske opozicije“.

“Postoje razlike u crnogorskom društvu. Opozicija aktivno želi da Crna Gora ne bude deo EU, kao i da se ne nastave naši odnosi zasnovani na prijateljstvu sa Rusijom”, rekao je lider DPS.

Iako je lažno predstavljanje ,,upalilo“, pokušaj telefonske smicalice suštinski nije urodio plodom: i Marković i Đukanović su u razgovorima sa ,,ukrajinskim kolegama“ ponovili državne i partijske stavove i ocene koje javno zastupaju i govore na domaćoj i međunarodnoj sceni, preneli su podgorički mediji.

Inače, Leksus (Aleksej Stoljarov) i Vovan (Vladimir Kuznjecov) su poznati po tome što zovu visoke državnike širom sveta i lažno se predstavljaju.

“Snimak telefonskog razgovora predsednika vlade Duška Markovića sa osobom koja se lažno predstavila kao predsednik jedne strane države, a koji je u ponedeljak uveče objavljen na jednom državnom mediju u Moskvi, autentičan je“, potvrđeno je podgoričkoj Pobjedi iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Razgovor je, kako je navedeno, obavljen tokom službenog putovanja predsednika vlade posredstvom saradnika koji su kontaktirani.

„Iako je reč o jednoj u nizu provokacija usmerenih sa ruskih adresa na diskreditaciju visokih zvaničnika Crne Gore, predsednik vlade stoji iza svake reči koju je saopštio u tom razgovoru”, odgovoreno je Pobjedi.

Ostalo je, međutim, nerazjašnjeno kojim su kanalima ruski prankeri uspostavili kontakt sa Markovićem i Đukanovićem i kako je to prošlo državne ,,filtere“.

Snimak razgovora odmah je „ekskluzivno” objavljen u dnevniku državne televizije Rusije TV24, a kasnije su brojni režimski analitičari u emisiji objašnjavali „izdajničku” politiku Crne Gore i put ka NATO i na Zapad, piše CdM.

Povodom ovih razgovora oglasila se i Demokratska partija socijalista ocenivši juče da se ,,u borbu protiv crnogorskog članstva u NATO bacaju poslednje (možda i najbolje) snage”.

Za DPS je motivacija ruskih prankera više nego očigledna.

“Ruske „šaljivdžije”, koje je predsednik Rusije sa simpatijom nazvao “telefonskim momcima“ i koji, gle čuda, poseduju velike tehničke mogućnosti i imaju pristup poverljivim informacijama, već su se u poslednje vreme oprobali u telefonskim razgovorima sa predsednikom Turske Erdoganom, američkim senatorom Mekejnom i sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom. Za svaki taj razgovor birali su pravi trenutak. Sa Erdoganom u vreme njegovog žešćeg sukoba sa Moskvom. Sa Mekejnom kada je najviše kritikovao politiku Rusije. Sa Stoltenbergom kada je NATO definisao svoje odnose sa novom američkom administracijom i dobio njenu bezrezevnu podršku”, kažu u DPS-u.

Isto je, dodaju, i sa Crnom Gorom jer se Vovan i Leksus, ili njihovi inspiratori, verovatno ne bi setili Crne Gore da nije pred pragom NATO-a, što treba, ako se već ne može sprečiti, na bilo koji način diskreditovati.

Zato su smislili telefonske razgovore u ulozi ukrajinskog predsednika i premijera.

“I, šta su na kraju dobili? Jedino još jednu potvrdu da je Crna Gora iskreno privržena evroatlantskim integracijama. Potvrdu da njeni najviši zvaničnici to ne kriju od predsednika i premijera bilo koje države, pa ni od Leksusa i Vovana. Bez obzira na to da li o tome govore javno, ili iza očiju javnosti. Iako ovim ruskim prevarantima i ,,šaljivdžijama” to nije bila namera, napravili su dobru reklamu i Crnoj Gori i njenim liderima”, zaključili su u DPS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.