„Ne idem u Blajburg, imam neke obaveze“

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas mu je želja da u Jasenovcu bude održana jedinstvena komemoracija i da je stav Vlade da se tamo pokloni jasno i nedvosmisleno žrtvama ustaškog režima, a da na komemoraciju u Blajburg neće ići, jer, kaže, u „ovom trenutku zna da tog dana ima drugu veliku obavezu“.

Plenković je za RTL rekao da u Blajburg ni ove godine neće ići, navodeći da će „imati tada neke druge stvari na dnevnom redu, za koje već sada zna, ali nisu još za objavljivanje javnosti“.

Na konstataciju RTL-a da u Blajburgu na komemoraciji nije bio ni prethodne dve godine, premijer je naveo da je tamo bio predsednik hrvatske skupštine, ministri i njegovi izaslanici.

„Ja u ovom trenutku znam da taj dan imam drugu veliku obavezu“, ponovio je on, prenosi Hina.

On je, komentarišući odluku Katoličke crkve Koruške da odbije molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, rekao da je to pre svega pitanje dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije, Biskupije u Koruškoj i Austrijske biskupske konferencije.

„Ukoliko mi možemo na bilo koji način pomoći u tom dijalogu — tu smo, spremni smo putem ambasada ili drugih kontakata“, rekao je Plenković.

Hrvatski sabor je, kako je podsetio, pokrovitelj komemoracije.

„Naš je stav da komemoracija treba da bude održana. Da li će se ili ne služiti misa, to zavisi od odnosa između HBK i Austrijske biskupske konferencije. Ja smatram da bi to bilo dobro i verujem da će oni kroz dijalog pronaći najbolje rešenje. Ono što je ključno je da svi koji idu ne politizuju komemoraciju, da nema obeležja koja nisu dopuštena i da nema pokušaja zloupotrebe komemoracije“, poručio je Plenković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.