U trendu

Nekoliko hiljada ljudi dočekalo patrijarha Porfirija u Beranama

Nekoliko hiljada gradjana dočekalo je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u crnogorskom gradu Berane, gde je doputovao povodom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Porfirije će sutra ujutru u manastiru Djurdjevi stupovi u Beranama predvoditi čin ustoličenja Metodija, koji je na tom mestu nasledio novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Patrijarha su danas dočekali mitropolit Joanikije i episkop Metodije, i potom zajedno izašli na binu.

Obraćajući se gradjanima okupljenim ispred manastira Djurdjevi stupovi, patrijarh Porfirije je negirao da SPC ima pretenzije na teritorije, da ugrožava suverenitet i da se bori za vlast, rekavši da „oni koji to govore obmanjuju narod“.

Povodom kritika što nije pominjao crnogorski narod u govorima, patrijarh je rekao da poštuje one koji se deklarišu Crnogorcima, ali je dodao da u crkvi „nema apsolutizovanja biološkog konteksta postojanja“, navodi Radio Slobodna Evropa.

„Neko je kritikovao da nisam izgovorio ‘crnogorski narod’. Neka bude ko god hoće Crnogorac. A onaj, ne samo koji hoće, nego koji zna svoje korene, svoje stablo i plodove Vasojevićevskog stabla, zna i hoće da pripada srpskom narodu. To ne znači da mi ne prihvatamo, ne razumemo i ne poštujemo i one koji žive pored nas, a deklarišu se i osećaju da su Crnogorci. U crkvi Hristovoj, medjutim, nema ni Srbina ni Crnogorca, ni Albanca ni Hrvata“, rekao je Porfirije.

Medju nekoliko hiljada okupljenih na svečanom dočeku patrijarha ispred manastira bili su i ministri u Vladi Crne Gore, Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović, gradonačelnici Nikšića i Berana, i poslanici pojedinih stranaka vladajuće većine, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore.

Svečanom dočeku je prisustvovao i poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Djukanović, visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke.

Ranije danas, vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk spustio se padobranom u manastir Djurdjevi stupovi.

On je jutros u centru Berana, u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, služio liturgiju u prisustvu velikog broja vernika.

Berane je grad na severoistoku Crne Gore sa dominantnom većinom gradjana koji se izjašnjavaju kao Srbi po etničkoj pripadnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.