U trendu

Nelson: Ključna poruka Blinkena-uz konsenzus do promene Ustav

SARAJEVO – Sjedinjene Američke Države smatraju da je ovo godina kada treba rešavati ozbiljne reforme i sprovoditi ih, kaže američki ambasador u BiH Erik Nelson i napominje da je ključna poruka u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio američki državni sekretar Entoni Blinken da se uz razgovor i konsenzus ide u postepenu promenu Ustava.

„Fokus je na sprovođenju ograničenih, ali značajnih izbornih, ustavnih, ekonomskih i reformi u oblasti vladavine zakona da bi se osiguralo da se prava građana u izbornom procesu štite, da se unapredi integritet pravosuđa, smanji mogućnost za korupciju, poboljša ekonomski oporavak i da se počne vraćati poverenje među građanima“, rekao je Nelson za Dnevni avaz, a prenosi RTRS.

Nelson primećuje da je to dug spisak, ali naglašava da se u tome vide stvarne mogućnosti za napredak BiH u ovoj godini, ukoliko se politički lideri, kako kaže, ozbiljno angažuju kroz dijalog, izraze spremnost da postignu neophodne kompromise da se pomogne BiH da napreduje za dobrobit svih njenih građana.

Na pitanje kako i kada BiH može do eventualnog članstva u NATO, Nelson ističe da je BiH suverena zemlja i od brzine kojom se kreće na tom putu odlučuje ona sama, te da nijedna druga zemlja ne može reći šta treba da bude njen cilj.

Govoreći o ulozi visokog predstavnika u BiH, Nelson je rekao da SAD podržavaju visokog predstavnika i njegovu sposobnost da ispuni svoj mandat, a to je, kako je naveo, potpuno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao da BiH još nije zadovoljila kriterijume da bi se završila međunarodna supervizija, a to je, kako je dodao, da se ispuni pet ciljeva i dva uslova koje je definisao Savet za sprovođenje mira 2008. godine.

„Napredak u vezi sa tom agendom do sada je bio razočaravajući, ne zato što nije delovao visoki predstavnik, nego smo očekivali odgovornost na lokalnom nivou za taj napredak, ali nje nije bilo puno“, rekao je Nelson.

On je ocenio da u BiH nisu adekvatni zakoni o javnoj nabavci, što se, kako je naveo, posebno pokazalo tokom pandemije virusa korona i nabavke vakcina.

Nelson smatra da je iz tog razloga potrebno unaprediti te zakone.

„S jedne strane, postoje navodi o ozbiljnoj korupciji koja, nažalost, košta i života u borbi protiv pandemije. Čak i činjenica da ta nabavka ne može ići transparentno je indikator da treba unaprediti Zakon o javnim nabavkama. Troši se preveliki novac i prouzrokuje odgađanje koje može da izazove gubitak života“, rekao je Nelson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar