Nemački ministar spoljnih poslova: Pomirenje, a ne premeštanje granice rešenje za Kosovo

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas koji je u sredu posetio Tiranu a danas Atinu, u intervjuu za grčki „Katimerini“ je izrazio zabrinutost za pregovore Srbije i Kosova, navodeći da pokušaj „ukidanja različitosti premeštanjem graničnih linija jeste opasan“.

Mas je to rekao odgovarajući na pitanje današnjeg izdanja tog atinskog lista o tome kako Nemačka koja je vatreni pristalica sporazuma Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko naziva, pritom smatrajući da taj sporazum doprinosi stabilizaciji Balkana, vidi u tom kontekstu pregovore Srbije i Kosova.

„Bio sam veoma impresioniran time s koliko su strpljenja i izdržljivosti Atina i Skoplje razradjivali rešenje. Ako se taj sporazum sprovede… to će biti uspeh svih koji veruju u moć diplomatije i pomirenja. A i izmedju Srbije i Kosova treba da bude istinskog  pomirenja“, rekao je Mas.

Nemački ministar je rekao da smatra da je „jedini odgovarajući način da se to desi, veća tolerancije i prihvatanje različitosti. Suprotno tome, smatram da pokušaj da se ta različitost ukine premeštanjem granica, jeste opasan“.

Na pitanje o strahovanju od uticaja Rusije u vreme pripreme proširenja EU na Zapadni Balkan, Mas je rekao da „evropska ideja nije odredjivanje sfera uticaja“, već se „Unija zasniva na temeljnim principima slobode, demokratije i solidarnosti“.

Do širenja EU ka istoku dolazi, rekao je Mas, „jer narodi u tim krajevima traže upravo te principe i jer su demokratski odlučili da to traže. Isto je s narodima na Zapadnom Balkanu, koji su već skoro dve decenije potpuno privrženi Evropi“.

„Na vladama je odgovornost da ispune taj san i da hrabro sprovedu neophodne reforme, s naglaskom na dobrom upravljanju, demokratiji i vladavini prava“, izjavio je nemački ministar.

Na pitanje o američkoj politici „Najpre Amerika“, Mas je odgovorio da „naš odgovor (EU) na ‘Najpre Amerika’, ali čak i na ‘Najpre Rusija’ ili ‘Najpre Kina’ može biti samo: ‘Ujedinjena Evropa’ „.

„Ako mi, kao Evropska unija, želimo da budemo jaki i efikasni u svetskoj politici, to možemo postići samo zajedno. Ni Nemačka ne može da sama svetu nametne svoje mišljenje, niti Grčka. I jedni i drugi smo pojdinačno veoma mali za to“, rekao je Mas.

Nastavio je rekavši da „moramo da govorimo jednim glasom. Samo kao kontinent od pet stotina miliona stanovnika možemo da iznesemo u svetu naše zajedničke ciljeve i interese. Pregovaraćemo pod ravnopravnim uslovima samo ako se ovde, u Evropi, dogovorimo o zajedničkim stavovima, makar morali da stalno naporno radimo da bismo to postigli“.

Upitan o budućnosti transatlantskih odnosa jer je ranije rekao da Evropa ne može da se oslanja samo na Belu kuću, već da mora da bude “ sigurnija u sebe“, Mas je rekao da će „Evropi i dalje trebati saradnja sa SAD, međutim, ne možemo se pretvarati da se ništa nije promenilo, u budućnosti ćemo mnogo puta ostati sami“.

„Ali, ovu situaciju vidim i kao priliku: pošto se više ne možemo skrivati iza ‘velikog brata’, moramo preuzeti više odgovornosti. Mi, Evropljani nemamo alternativu sem da ujedinimo svoje snage. Ponavljam: naš odgovor na ‘Najpre Amerika’ je ‘Ujedinjena Evropa'“, rekao je nemački ministar.

Na pitanje o tome da izgleda da Mađarska i Poljska odstupaju od evropskih vrednosti, a ishod italijanskih izbora je izazvao zabrinutost evropskih vlada, Mas je rekao da je vladavina prava jedan od osnovnih principa EU „i svi mi ćemo morati osigurati da ga poštuju sve države članice“.

„Moramo zaštititi i ojačati fundamentalne principe, pre svega kroz direktni dijalog naših vlada i dijaloga gradjana. To je upravo ono što radimo u slučaju Mađarske i Poljske. Mi smo u stalnom dijalogu, unutar EU, ali i bilateralno, čak i o teškim pitanjima kao što je vladavina prava. Sa italijanskom vladom, takođe smo u bliskom kontaktu, naravno da ne izbegavamo razgovor o ključnim pitanjima“, rekao je nemački ministar.

Mas je rekao da se „moramo jasno zauzeti stav, iznova i iznova, protiv rasizma i krajnje desničarskog ekstremizma. Tiha većina mora podići svoj glas i snažno podržavati toleranciju, poštovanje i različitost. Novi Evropski parlament biće izabran u maju 2019. Ne smemo prepustiti te nacionalistima i populistima, nesposobnim za kompromise. Moramo dati odgovore na konkretna pitanja koja se tiču naših građana, i možda čak i pokušati više od toga: da gledamo svet tudjim očima“.

„Rasprava o upravljanju pitanjem migracija preti da podeli naša društva, kako u Nemačkoj, tako i u drugim zemljama EU“, i to pitanje se „često eksploatiše radi polarizacije“, a „strahovanje od imigracije se podstiče i eksploatiše: zabrinutost za penziju, brigu, radno mesto, sigurnost, obrazovanje…“, izjavio je Mas.Svi ti izazovi, nastavio je on, „nemaju neki određen odlik, ne možemo ih kriviti, ali ni ignorisati. Međutim, umesto traženja odgovora na te teške izazove, evropski populisti upiru prstom u izbeglice i migrante. Ne bi trebalo da im dozvolimo da nastave tu taktiku“, rekao je šef nemačlke diplomatije u intervjuu za „Katimerini“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.