U trendu

„Nestali poslanik“ o odluci da ne glasa o poverenju vladi Severne Makedonije

SKOPLJE – Makedonski poslanik Kastriot Redžepi, čiji je izostanak sa sednice Sobranja „spasio“ premijera Zorana Zaeva, objasnio je da se na glasanju o poverenju vladi nije pojavio jer bi takav potez bio suprotan njegovim uverenjima.

„Bilo je i pretnji po moj život“, rekao je Redžepi, četiri dana pošto je propao pokušaj makedonske opozicije da izglasa nepoverenje vladi Zorana Zaeva.

Redžepi kaže da je miran i da je njegova savest čista.

„Nema boljeg puta za moju zemlju od puta ka EU i NATO. Saveznik sam Albancima i Makedoncima“, rekao je Redžepi.

Redžepi je, kako prenosi RTS, naveo da je posle najave Zorana Zaeva da će podneti ostavku „razmišljao da glasa“ protiv vlade, ali je kasnije promenio mišljenje „vodeći računa o buducnosti države“.

Ne imenujući nikoga, on je rekao da je dobijao preteće poruke, zbog čega je bio prisiljen da se skloni na sigurno mesto.

Objasnio je i da je odluku da glasa za pad vlade promenio posle najava nastavka makedonskih evrointegracija i izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona i šefa holandske diplomatije Marka Rutea.

Poslanik stranke Besa nije se pojavio na sednici makedonskog parlamenta na kojoj je u petak trebalo da se glasa o poverenju vladi Zorana Zaeva.

U Sobranje je došlo 60 poslanika, odnosno jedan manje od kvoruma.

Opozicija je, odmah, optužila vladajuci SDSM da je „otela“ Redžepija, kako bi sprecio pad vlade, ali se kasnije ispostavilo da je poslanik Bese dan proveo kod prijatelja.

„Nestali“ poslanik, kako je Redžepi prozvan posle višesatnih pokušaja da mu se nekako ude u trag, pojavio se u petak izjutra u policijskoj stanici u Skoplju i rekao da nije bio kidnapovan vec da je svojevoljno dan, umesto u Sobranju, proveo kod prijatelja.

U policiju je došao pošto je opozicija, usred spekulacija o sudbini poslanika koji je nedostajao da bi se izglasalo nepoverenje vladi Zorana Zaeva, prijavila nestanak Kastriota Redžepija, optuživši, istovremeno, vladajucu koaliciju da „nasiljem i nedemokratskim metodama“ gura državu u dublju krizu.

Redžepi je u petak „izbačen“ iz Bese, pa će, kako smatraju makedonski mediji, najverovatnije preći u redove neke od partija iz vladajuće koalicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.