Nesvakidašnja presuda: Žena opsovala muža, dobila uslovnu kaznu od 45 dana zatvora

Žena u Hrvatskoj, koja je tokom svađe opsovala muža pred detetom, kažnjena je na uslovnu zatvorsku kaznu od 45 dana, a provela je i 24 sata u policijskom pritvoru.

Posle zadržavanja u policiji, ona je odmah izvedena pred sudiju za prekršaje koji joj je izrekao uslovnu kaznu od 45 dana zatvora. Ona se žalila i viša sudska instanca vratila je predmet na ponovno odlučivanje, ali je na ponovljenom suđenju izrečena ista kazna, prenosi Jutarnji list.

Ukoliko ne želi da provede 45 dana iza rešetaka, ova državljanka Hrvatske u narednih godinu dana ne sme da ponovi taj prekršaj.

Njen advokat Branislav Hajduković rekao je da je protiv nove presude sudije Opštinskog suda u Novom Zagrebu podneo žalbu. On smatra da nije bilo osnova ni za njeno policijsko zadržavanje.

U konkretnom slučaju, ovo nije bio jedini verbalni sukob između 52-godišnjakinje i njenog supruga. Ona je priznala da ga je opsovala, ali tek pošto je on nju nazvao „glupom glupačom“, te se branila da mu je odgovorila u afektu.

„Znam da sam pogrešila i da nije trebalo to da kažem“, branila se na suđenju.

Sve je počelo zbog navodnog dogovora o tome ko će voziti dete na trening. On je smatrao da su se dan pre dogovorili, pa je suprugino pitanje „Dobro, hoćeš li ti da ga vodiš ili da se ja snalazim?“ shvatio kao provokaciju i odgovorio joj da mu, ako nešto treba, napiše poruku, nakon čega ga je ona opsovala.

Muž je posebno naglasio da ga je supruga opsovala pred detetom, a pošto je ranije bio kažnjen zbog nasilja u porodici, on je svađu snimao.

Odmah posle prijave policiji, žena je privedena i posle 24 sata odvedena kod sudije za prekršaje. On nije smatrao da se radi o običnoj uvredi koja može da se goni po privatnoj tužbi, već ju je proglasio krivom za prekršaj po Zakonu o zaštiti od porodičnog nasilja, zbog čega joj je izrečena uslovna zatvorska kazna.

Posle žalbi višoj instanci, naloženo je novo suđenje, na kom je, osim okrivljene, sud ispitao i njenog supruga, te ih suočio. Suprug je kazao da sa suprugom od tog događaja ne živi zajedno i da od tada nemaju više nikakvu komunikaciju. Objasnio je i da je događaj snimao jer je bivši policajac, te da veoma pazi da se ne dovede u situaciju u kojoj bi ga supruga mogla prijaviti za nasilje u porodici.

Sudija je utvrdio da je žena sporne reči izgovorila pred detetom i opet je proglasio krivom za prekršaj po Zakonu o zaštiti od porodičnog nasilja, konkretno za „psihičko nasilje koje je kod žrtve izazvalo povredu dostojanstva ili uznemirenost“. Za taj prekršaj, prema hrvatskom zakonu, ako je počinjen pred detetom, propisana je novčana kazna od najmanje 7.000 kuna (oko 108.000 dinara) ili kazna zatvora od najmanje 45 dana.

Sudija je u presudi obrazložio da se odlučio za najblažu zatvorsku kaznu, i to uslovnu, a ne na novčanu, jer smatra da će se „svrha kažnjavanja postići“. Takođe, uzeo je u obzir da ranije nije kažnjavana zbog sličnih prekršaja, a i slabijeg je imovnog stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.