U trendu

Novinar Alispahić iz BiH optužen za širenje mržnje

SARAJEVO – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv novinara Fatmira Alispahića (45) zbog širenja rasne i nacionalne mržnje, jer je objavljivao tekstove u kojima je iskazivao netrpeljivost prema migrantima, ali i podsticao međunacionalni razdor u samoj BiH.

U saopštenju se navodi da je Alispahić „tokom 2019. i 2020. godine na veb stranici ‘antimigrant.ba’, čiji je administrator, i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i video zapise sa izjavama koje podstiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji kao i među konstitutivnim narodima BiH“.

Takve objave krše Zakon o zabrani diskriminacije i odredbe Kodeksa za štampu i mrežne medije u BiH, prenela je Hina.

U jednom od tekstova objavljenom u junu 2019. godine Alispahić otvoreno poziva Bošnjake na fizički napad na migrante.

„Te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih terati poput besnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živeti – jer ćemo ih mlatiti, terati, progoniti – sve dok ne nestanu s naše zemlje“, napisao je tada Alispahić.

Alispahić je optužio nevladine organizacije koje su javno osudile njegove postupke kao eksponente velikohrvatskog i velikosrpskog nacionalizma koji rade protiv interesa Bošnjaka.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je devet svedoka koji će svedočiti protiv optuženog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.