U trendu

Novinar Žurnala saslusan u Tužilaštvu u slučaju selefija

SARAJEVO – Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, koji je razotkrio aferu u vezi s vrbovanjem selefija za obaveštajni rad za potrebe Hrvatske, jutros je ispitan u Tužilaštvu BiH, a nakon toga je izjavio da tužioca Olega Čavku, uopšte nije interesovao upad hrvatske obaveštajne službe, već ga je, kaže, samo pitao odakle mu informacija o ruskom uticaju u BiH.

Avdić je rekao i da je tužioca Čavku zanimalo sa kim se sastaje po kafanama.

Avdić je ispitan u svojstvu svedoka, iako je, kako prenosi portal Klix, poznato da prema Zakonu o krivičnom postupku BiH novinari ne mogu biti saslušani kao svedoci.

Avdić je potvrdio da je jutros na svedočenje doveden i H. Č., pripadnik selefijskog pokreta iz Zenice koji je ranije potvrdio Žurnalu da je skoro četiri meseca sarađivao s hrvatskim obaveštajcima.

On je ranije rekao da su mu prilikom vrbovanja pretili zabranom ulaska u Hrvatsku, a za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu.

„Tužilac me je držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obaveštajnih službi iz Hrvatske“, rekao je Avdić nakon saslušanja, prenela sarajevska N1 tv.

Dodao je da nije želio da otkrije svoje izvore za ovu priču.

„Nisam želeo da otkrijem svoje izvore. Tužilac ima da pita šta želi, a ja imam pravo da ne odgovorim na šta hoću. Interesovalo ga je gde se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto kao i sa gospodinom Čavkom s kojim sam se družio“, dodao je on.

Avdić se, potom, zapitao kako tužilac zna identitet osobe inicijala H.Č.
„Vrlo interesantno, nijedan svedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome se radi, verovatno od gospodina Martića, direktora hrvatske obaveštajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije“, dodao je on.

Avdić je u Tužilaštvo pozvan radi davanja iskaza u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obaveštajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obaveštajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar