U trendu

Novine za dobijanje albanskog državljanstva

TIRANA – Vlada Albanije predložila je nedavno izmene Zakona o sticanju albanskog državljanstva, koje predviđaju dodatne dve mogućnosti – po osnovu porekla i rođenja i po osnovu investiranja u tu zemlju.
Ministarka unutrašnjih poslova Rovena Voda objasnila je da preložene izmene predviđaju mogućnost sticanja državljanstva Albanije rođenjem na teritoriji te države I ukoliko tražilac dokaže da vodi poreklo od najmanje tri pretka albanskog porekla.
Voda je precizirala i da je deci čija su oba roditelja državljani Albanije, a koja su rođena u inostranstvu, lakše da steknu državljanstvo te zemlje.

Novina u predloženim izmenama zakona je i da će država dodeliti državljanstvo stranim investitorima u zavisnosti od iznosa investicije, čija visina kako je kazala, još nije određena.

Zamenica ministra policije kaže da je ova novina u izmenama zakona predložena, pre svega, imajući u vidu ekonomski efekat, vodeći pritom računa da državljanstvo Albanije ne dobiju oni koji su na bilo koji način povezani sa sumnjivim poslovima I ilegalnim aktivnotima

Kako je prenela prištinska Koha veliki broj Albanaca poreklom s Kosova već godinama imaju državljanstvo Albanije, a stekli su ga na osnovu dekreta koji je 2016. godine doneo tadašnji predsedik Bujar Nišani.

Osim nekih ličnosti iz kulturnog života, dugačak je spisak aktuelnih I bivših političkih predstavnika Prištine poput Ramusha Haradinaja i njegove supruge Anite, zatim lidera NISME Fatmir Ljimaj, poslanika PSD-a,Visara Imerija, lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, kao i aktuelni poslanici Dardan Molikaj, Aida Senduti, Glauk Konjufca i gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

Državljanstvo Albanije dobili su i bivši zamenik lidera Demokratske pratije Kosova Hajredin Kuči i njegova supruga Fatmira, bivši gradonačelnik Đakova Mimoza Kusari – Ljilja, poslanik DSK Arben Gaši i bivši zamenik predsednika DSK Sabri Hamiti.

Albansko državljanstvo tokom 2016., zajedno sa mnogim drugim građanima Kosova, dobilo je i devet članova porodice Pacoli, piše Koha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.