U trendu

Obeležavanje Holokausta u regionu

BEOGRAD – Šefovi država i vlada zemalja regiona pridružili su se danas obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i podsećanja na žrtve nacističkih režima u Drugom svetskom ratu.

Hrvatska vlada je saopštila da je Holokaust najveće zlo koje se dogodilo u istoriji čovečanstva i da je oslobađanje nacističkog logora Aušvic Birkena bio kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svetskoj istoriji.

Ističu da je nezamislivo nasilje koje su pretrpeli pripadnici jevrejskog naroda opomena svima, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Evropi.

„Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje mladih, jer samo, kako ističu, znanje i svest o istorijskim strahotama, posebno o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

U vladinom saopštenju se navodi da je ovo dan kada se priseća zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene hiljade pripadnika jevrejsksog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović se obeležavanju dana Holokausta pridružio sećanju na žrtve paljenjem sveća.

Na svom tviter nalogu je poručio da se nada da će ideali tolerancije, ljudskih prava i religijskih sloboda uvek nađačati pokušaje ponovnog oživljavanja prošlosti i podsticanja mržnje i nasilja.

Premijer Zdravko Krivokapić kaže da je Holokaust jedinstvena pojava u istoriji.

„Zločcinačckom politikom i monstruoznom ideologijom pokušsano je potpuno unišstenje jednog naroda, koji nije bio usamljen u tom stradanju. I na prostoru bivše Jugoslavije, uz Jevreje, stradali su i drugi narodi, o čemu svedoče mnogi belezi naše tragične istorije, među kojima je jedan od najvećih logora – Jasenovac“, naveo je premijer Crne Gore.

Zato je, istakao je, obrazovanje od presudne važznosti, kako bi buducvhim generacijama podigli svest i razvili osećaj za ovako važne drušstvene teme.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta veoma značajan datum u istoriji čovečanstva koji ostaje da trajno svedoči o monstruoznom genocidu koji su počinili fašisti i njihovi pomagači u Drugom svetskom ratu.

Poručio je da je oslobađanjem Aušvica, čemu su, kako ističe, u značajnoj meri učestvovali i Srbi, izvojevana velika bitka protiv fašista i zločinaca, ali i suočavanje sa svim strahotama genocida u kojem su ljudi gubili život samo zato što su druge vere, nacije ili rase.

On je naglasio da pokušaj istorijskog revizionizma predstavlja relativizovanje zla i skrivanja istine i poručio da se ne sme dozvoliti da prekranje istorije i falsifikati postanu istina.

Zločin počinjen u Drugom svetskom ratu je apokalipsa savremene civilizacije, što Sarajevo pamti, piše sarajevski portal Klix i podseća da u tom gradu mora postojati spomenik žrtvama holokausta koji će biti bolni podsetnik na to koliko čovek može biti destruktivno biće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.