U trendu

Obeleženo 29 godina od stradanja Srba u Skelanima

SKELANI – U Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz tog mesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine.

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u poslednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, deca i starci.

Obeležavanju 29 godina od stradanja srpskog stanovništva u Skelanima prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Tomić je rekao da je srpski narod u Podrinju doživeo strahovita stradanja u proteklom ratu, prenosi RTRS.

„Još je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svet nikako to da shvati i da odbaci jednostranu sliku o ratu u BiH“, istakao je Tomić. Izrazio je očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi da procesuira počinioce masovnih zločina nad Srbima.

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd saopštio je da su njegovi članovi prisustvovali komemoracijiu u Skelanima i odali počast stradalima u ratnom zločinu za koji niko nije odgovarao. „Svesni svih stradanja na ovom području dolazimo u miru, dolazimo odati počast svim žrtvama, ukazati na svaki zločin i pozvati na procesuiranje odgovornih i pronalazak nestalih“, rekla je članica Centra Tamara Zrnović.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika tog kraja, a dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko dece i 15 žena. Ranjeno je 165 meštana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim zatvorima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.