U trendu

Odbor: U FBiH formira se vlast bez Srba

SARAJEVO – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ocenio je da je koncept celokupnog javnog mnjenja i medijski javni prostor u Federaciji BiH postavljen tako da Bošnjaci i Hrvati treba da se dogovore oko formiranja vlasti u tom entitetu BiH, a da u nju ne budu uključeni i Srbi.

U saopštenju za javnost te humanitarne organizacije navodi se da taj koncept ne predviđa Srbe, iako su oni, prema Ustavu Federacije, konstitutivni narod, i postavlja pitanje da li „Srba ne treba da bude uopšte u Federaciji kako su to neki zamislili u svojim glavama“ i „je li problem i ovih dva odsto Srba koliko ih je ostalo u Federaciji“.

Podseća se da u parlamentu FBiH ne postoji ustavom propisana parlamentarna većina koja može formirati Vladu Federacije, jer nema predviđenih šest Srba u Domu naroda Federacije, a bez njih se ne može pokrenuti izbor predsednika i potpredsednika Federacije, pa samim tim ni izbor Vlade FBIH.

„U danima kada pokušavaju migrantski centar da prebace u srpska naselja i krše Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, kada zabranjuju komemoraciju za 12.000 ubijenih Srba na Garavicama, kada autoput hoće da prave preko srpske zemlje u povratničkim naseljima u Hercegovini, u danima kada se skrnave crkve i želi se i ovih preostalih dva odsto Srba u Federaciji naterati da ode, imamo činjenicu da se u javnom prostoru Federacije uopšte ne pominju Srbi kao narod koji treba da učestvuje u formiranju vlade FBIH, kao da je reč o Kurdima, kao da Srba u FBIH nikad nije bilo. A bilo ih je na teritoriji Federacije, prema popisu iz 1991 godine, 530.000“, ističe se u saopštenju.

Podseća se da Srba gotovo nema u institucijama Federacije i kantonalnim organima, a ustavom FBIH je zagarantovano proporcionalno učešće u organima vlasti po popisu iz 1991. godine.

Ističe se da su „163 srpska naselja u Federaciji nestala sa lica zemlje, preko 30.000 a srpskih kuća je srušeno i nikada nije obnovljeno“.

„Narod koji je u Drugom svetskom ratu na teritoriji BiH podneo najveću žrtvu u borbi protiv fašizma, 72 odsto svih ubijenih u BiH bili su Srbi, narod koji je gotovo biološki uništen u tom ratu, a u tom ratu je kroz antifašistički narodno-oslobodilački pokret oslobodio i Sarajevo i Zenicu i Tuzlu i Mostar, taj narod u javnom prostoru Federacije predstavljaju kao remetilački faktor, kao višak i balast kojeg se treba osloboditi, i niko, apsolutno niko da pita ili da se zapita: Ima li mesta za Srbe na funkcijama u Vladi Federacije BiH? Ili, ako je po onome što izjavljuju neki funkcioneri stranaka matematičke parlamentarne većine, za Srbe samo ima mesta na vrbama“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    BiH CIRKUS NIJE OD JUČE, SRBIJA TRPI OD BIVŠIH I SADAŠNJIH , JER SU „OKUPIRALI“ U VREME TITA SRBIJU! # SKINIMO IH SA VLASTI U SRBIJI JER SU ŠTETOČINE ZA SRBIJU , GRAMZIVI I VLASTOLJUBIVI, VAŠKE I BUVE OD KOJIH SE TREBA OTERASITI ,…Dodik je PROZRET ,FUJ,FUJ, OD TITA JE PUN BEOGRAD „KRAJIŠNIKA“ (okupatora Srbije) ! #“TITOVČIĆI“ SE ZABAVLJAJU , U SRBIJI SU OTROV , … „POMOZI BOŽE SRBIJI“ ################################# NIJE REPUBLIKA SRPSKA (BOSNA I HERCEGOVINA) , ŠTO JE NEKAD BILA -KOD TITA,NITI POSLE NJEGA …### POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !

Napišite komentar