U trendu

Održana 5. Konferencija za koordinaciju bezbednosti

SARAJEVO – Savet za regionalnu saradnju, zajedno sa partnerima, organizovao je 5. regionalnu (proširenu) konferenciju za koordinaciju bezbednosti na kojoj se raspravljalo o izazovima migracije za Zapadni Balkan.

Rezultati Balkanskog barometra 2020 pokazuju da 63 odsto građana zapadnog Balkana migraciju vidi kao bezbednosni rizik, navodi se u saopštenju RC C.

„Gledanje ovog problema samo kao bezbednosne pretnje može biti opasno, ali ignorisanje njegovog potencijalno štetnog uticaja može biti jednako opasno“, rekao je šef Odeljenja za politička pitanja Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Amer Kapetanović na konferenciji pod nazivom „Otvaranje puta za stabilizaciju na zapadnom Balkanu: Balkanska ruta u novom geopolitičkom kontekstu – stari i novi bezbednosni izazovi“.

On je pozvao FRONTEKS, EUROPOL, relevantne regionalne i nacionalne agencije da se okupe ne samo da razgovaraju, već i da brzo reaguju.

Bliska saradnja sa ekonomijama zapadnog Balkana kao budućim članicama Evropske unije, susedima i strateškim partnerima i dalje treba da bude korisna za sve, rekla je Davinia Vud, šef međunarodne strategije u Generalnom direktoratu Evropske komisije za unutrašnje poslove, dodajući da su “politike bezbednosti i upravljanja migracijama ključni aspekt naše saradnje.“

Dvodnevna onlajn konferencija okupila je više od 200 učesnika iz regiona i Evropske unije, uključujući 70 stručnjaka, koji su zajedno radili na važnim bezbednosnim pitanjima, uključujući terorizam, borbu protiv korupcije, sajber pretnje, organizovani kriminal, malokalibarsko i lako oružje i ilegalne migracije na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju R Č.

Konferenciju je organizovalo Regionalno veće za saradnju uz podršku italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova i zajedno sa partnerima, Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbeglice (MARRI), Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), Regionalnom inicijativom za borbu protiv korupcije (RAI) i Platformu za integrisano upravljanje unutrašnjom bezbednošću (IISG).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar