U trendu

Odvažni rumunski lopovi krali iz kamiona pri punoj brzini

Odvažna rumunska banda koja je pljačkala kamione dok su punom brzinom išli autoputem, uhvaćena je tokom operacije bez presedana u kojoj su učestvovali policajci iz pet zemalja, saopštili su danas Europol i rumunsko pravosudje.

„Za takve kradje potreban je visok stepen uigranosti“, navodi se u saopštenju Europola i dodaje da je u okviru policijske operacije uhapšeno 68 Rumuna.

Lopovi su kamione jurili s četiri vozila. Prvo vozilo bi se „lepilo“ za zadnji deo kamiona, i jedan od lopova se izvlačio kroz otvor krova vozila i lomio brave na zadnjim vratima teretnog dela kamiona. Potom je otvarao vrata, vadio robu iz kamiona i dodavao je saučesnicima.

Pripadnici bande u ostala tri vozila su usporavali kamion i sprečavali da mu putem pridju automobili koji su bili iza njega.

„Često vozači opljačkanih kamiona i drugi vozači nisu ni bili svesni šta se dogadjalo“, saopštio je Europol i ocenio da te kradje podsećaju na američku seriju akcionih filmova „Fast and Furious“ („Paklene ulice“, 2001-09.).

Banda je tako ukrala robe za više od 10 miliona evra u oko 150 napada, posebno noću i to u Francuskoj, Belgiji, Finskoj i Holandiji.

Po rumunskom tužilaštvu, 25 pripadnika bande je uhapšeno u ponedeljak na jugu te zemlje.

Pretresene su 73 adrese u Bukureštu i u još pet mesta Rumunije gde je nadjen plen: stotinak telefona i laptopa, vrhunska kozmetika, odeća i obuća, kao i tri luksuzna automobila.

Trideset ostalih pripadnika bande je poslednjih meseci uhapšeno u Francuskoj, Španiji, Holandiji i Švedskoj, javlja Europol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.