U trendu

OEBS u BiH: Zapaljiva retorika doprinela incidentima

SARAJEVO – Misija Organizacije ze evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH je saopštila da je ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih dešavanja u toj zemlji, i da upotreba zapaljive retorike i podela koju koriste zvaničnici u BiH, uključujući i Republiku Srpsku u proteklim danima, doprinose pojavi ovakvih inicidenata.

„Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH”, navodi se u saopštenju, a prenosi porta “Klix.ba”.

U saopštenju se dodaje da poštovanje drugih, nezavisno o njihovoj verskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od svih i u interesu svih.

“Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, nezavisno o njihovom poreklu, da odbace retoriku podela, te da budu primer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog“, dodaje se u saopštenju.

Misija je, takođe, pohvalila i početne istražne korake koje su preduzele pojedine strukture za sprovođenje zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom.

„Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gde su se desili incidenti da preduzmu iste korake bez odlaganja. Pozdravljamo osude ovih incidenata od nekoliko visokih političkih i verskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata”, navodi se u saopštenju.

Na kraju, iz OEBS-a su pozvali sve nivoe vlasti da odbace retoriku podela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.