U trendu

OHR: Izmena unutrašnje organizacije BiH samo po Ustavu

SARAJEVO – Svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

To je danas saopšteno sarajevskom portalu Dnevnik Iz Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira u BiH, a povodom deklaracije o Republici BiH koju je usvojila SDA BiH.

„Upravni odbor Veća za sprovođenje mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinisano i Ustavom“, poručeno je iz OHR.

Kako navode, BiH nije državna zajednica, a dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

„Svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“, stoji u odgovoru.

SDA BiH je u subotu na kongresu stranke usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu prema kojima između ostalog traže povratak na Republiku BiH s većinskim, građanskim modelom države, negovanjem BH identiteta, afirmaciju bosanskog jezika, ukidanje postojećih entiteta, podelu Mostara, uvođenje jednog predsednika i državne vlade…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.