U trendu

Okučani: Venci, sveće i zahvalnost državnog vrha Hrvatske poginulim u Bljesku

Vencima i svećama kod spomen obeležja „Kristalne kocke vedrine“ državni vrh Hrvatske danas je odao počast poginulima u vojno-policijskoj operaciji Bljesak, onima koji su, kako je rečeno uz zahvalnost svim braniteljima, „bili na domak slobode i pobede, a nisu je dočekali“.

U operaciji „Bljesak“ su u manje od 32 sata hrvatske snage sa oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 kvadatnih kilometara hrvatske teritorije koja je četiri godine bila okupirana, prenosi agencija Hina. Uspostavljen je nadzor nad autoputem Zagreb-Lipovac kao železničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz spomen-obeležje „Kristalna kocka vedrine“ prisetili su se 51 hrvatskog branitelja, poginulog tokom izvodjenja operacije i umrlih od posledica ranjavanja. U spomen na njih preletela su i dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21.

Svečanost je počela podnošenjem izveštaja hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću a potom je na spomen obeležje prvi venac položilo predstavništvo porodica hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posledica ranjavanja, ratni zapovednici jedinica koje su učestvovale u Bljesku kao i predstavnici udruženja iz Domovinskog rata, potom državnog vrha te predstavnici opština i gradova.

Takodje su pročitana i imena poginulih, i održana je molitva za poginule branitelje.

Bljesak je, naglasio je predsednik Zoran Milanović, bio velika pobeda hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su usledile nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991.

„Prvim operacijama oslobodjenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i još manje opreme i streljiva u uslovima medjunarodne izolacije i tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, hrvatska vojska je preuzela inicijativu i nije je gubila do pobede na kraju u Oluji i operacijama Maestral i Južni potez gde su do oktobra i u oktobru 1995. ginuli hrvatski komandanti i vojnici“, rekao je Milanović.

Naglasio je i da Hrvatska vojska od kraja 1991. preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi i slavno završila rat. „Sam kraj rata Hrvatsku je koštao žrtava zbog političkih projekata drugih država, SAD-a pre svega“, rekao je.

Dodao je i da je dolazak hrvatske vojske do Manjače zaustavio rat u BiH, „a ne američko bombardovanje i konačno neformalna kapitulacija bosanskih Srba, Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva“.

„Nisam za ideologizaciju istorije, smatram da je opasna, ali to decu treba učiti, to su činjenice“, poručio je Milanović, iskazavši slavu i čast onima koji su poginuli, njih preko 50 koji su bili na domak slobode i pobede, a nisu je dočekali.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar