U trendu

Opozicija zatražila izbore i vladu nacionalnog spasa

Mitinzi koje su danas istovremeno u Banjaluci organizovali vladajuća koalicija i opozicioni Savez za promene, završeni su bez ijednog incidenta, a pristalice dva suprotstavljena politička bloka, koji su stigli iz unutrašnjosti RS, su ranije utvrdjenim rutama otišli do autobusa kojima će se vratiti u svoje gradove.

Vladajuća koalicija, predvodjena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), održala je miting na Trgu Krajine pod motom „Srcem za Srpsku. Stop izdaji!“, dok je opozicija u Parku „Mladen Stojanović“ održala protest pod sloganom „Oslobodimo Srpsku“.

Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je u govoru optužio opoziciju za izdaju srpskih nacionalnih interesa, izrekao niz optužbi na račun stranaca, a miting završio otpevavši pesmu „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole…“.

Dodik je rekao da „živimo na rovitom prostoru i da smo na prostoru BiH izloženi radikalnim i terorističkim pokretima“.

„Moramo našim komšijama muslimanima reći: Znamo mi da svi muslimani nisu teroristi, pomoći ćete nam da se izborimo protiv najezde terorizma, koji ugrožava i nas i vas“, kazao je on.

Naglasio je da hoće mir, stabilnost i slobodu za sve, dodavši da je „srpski narod kroz istoriju donosio slobodu i drugima“.

„Tamo gdje nije došao srpski vojnik, nije bio slobode ni za muslimane, Bošanjake, Slovence i druge narode“, ocenio je Dodik, navodeći da u RS „žive i drugi i drugačiji, ali da svi moraju da poštuju RS“.

Dodik je ustvrdio kako na mitingu vlasti ima „sedam puta više ljudi nego na skupu opozicije“ i dodao da „nismo došli da se brojimo, već da se pokažemo“.

Dodik je kazao da srpski narod ima dve države  –  RS i Srbiju i upitao „zašto neko misli da je normalno da (premijer Turske, Ahmed) Davutoglu dodje u Banjaluku i da ga pozdrave Bošnjaci, a da mi ne smemo da kažemo da volimo Srbiju“, kazao je Dodik, pozvavši svoje pristalice da uzvikuju „Srbija!“.

Istovremeno u banjalučkom parku predstavnici opozicije su optužili vlast RS da je „mafijaška“, ističući da je danas gradski park bio „trg slobode“, a da je Trg Krajine, na kojem je bio miting vlasti, danas bio „trg podanika“.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je saopštio zahteve opozicije koja traži prevremeni predsedničke i parlamentarne izbore u RS, zajedno s lokalnim izborima.

Opozicija traži i formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa, koja će pripremiti i sprovesti fer i demokratske izbore u oktobru ove godine.

Zatražili su da se prioritetno osigura isplata boračkog dodatka, invalidnina, dečijeg dodatka i naknada porodiljama, podsticaja poljoprivrednicima. Opozicija je tražila i poništavanje odluke o poskupljenju struje i zabranu davanja koncesija i prodaju prirodnog bogatstva.

Upućen je i zahtev da se reše sva politička ubistva u RS, korupcionaške afere, i da se prinudna uprava uvede u javni RTV servis RS.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio ja da je današnji skup opozicije u Banjaluci „velika pobeda naroda nad režimom, hrabrosti nad strahom.

„Ovo je pobeda normalne sredine, protiv diktature. Ovo je pobeda demokratije nad autokratijom i ovo je početak, sledeći put bit će nas više. Straha više nema!“, istakao je Ivanić.

On je ocenio da vlast nije računala na veliki broj pristalica opozicije koji su se odazvali i došli na današnji skup koji je, kako je naveo, organizovan iz inata, jer ih je Dodik nazivao izdajnicima, što nisu.

„Ovo je pobeda demokratije“, naveo je Ivanić, naglasivši da predstavnici Saveza za promene brane RS u Sarajevu, ali će se boriti i protiv nepravde i neistine u RS.

Pristalicama opozicije obratio se i lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić koji je takodje naglasio da „režim RS“ mora da ode.

Na protestu opozicije govorila je i Sonja Karadžić-Jovićević, kćerka Radovana Kardžića, posle čega je masa počela da uzvikuje „Rašo, Rašo!“.

Lideri opozicije su poručili da je ovo tek početak okupljanja i da će nastaviti proteste  dok ne sruše „nenarodni režim“.

Okupljenim pristalicama opozicije obratio se i sin Milana Vukelića, gradjevinskog inženjera iz Banjaluke, koji je ukazivao na postojanje gradjevinske mafije u Banjaluci.

Milan Vukelić ubijen je u eksploziji svog automobile pre osam i po godina, a njegovo ubistvo do danas nije rešeno.

„Ko je ubio mog oca, možete li mi odgovoriti, imam pravo da znam“, upitao je sin Milana Vukelića, navodeći da traži od predsednika RS i institucija odgovor na to pitanje.

Medju govornicima je bio i Njegoš Tomić, sin poginulog borca, koji mesecima protestuje u parku „Mladen Stojanović“, kao i predstavnici malih akcionara, mladih, nezaposenih, penzionera i bivših boraca.

Opozicija je protest završila mirnom šetnjom od parka do stotinak metara udaljenog naselja Malta, gde su bili autobusi kojima su njene pristalice stigle iz drugih delova RS.

Simbolično su okrenuli ledja prema zgradi Vlade RS, upozorivši da će sledeći put krenuti prema njoj, a danas su, kako su rekli, poštovali odluku policije, koja im je zabranila protestnu povorku od parka pored zgrade Vlade, do Trga Krajine.

Miting vlasti i protest opozicije pratile su opsežne mere obezbedjenja, a centar grada bio je pod potpunom blokadom policije. U obezbedjenju ovih skupova učestvovalo je oko dve hiljade policajaca.

Pored entitetskih institucija su bila rasporedjena borna kola policije, kao i vatrogasna kola, te vozila hitne pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.