Orban: EU želi da dopusti ulazak migranata

BUDIMPEŠTA – Evropska unija želi da preuzme odbranu spoljnih granica pojedinih zemalja kako bi omogućila ulazak migranata, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Prema njegovim rečima, evropske birokrate „ne žele da zaustave imigraciju, već žele da njome upravljaju“, prenosi AP.

„Nije ispravno to što žele da od nas oduzmu pravo na zaštitu granica i to što Brisel želi da diriguje odbranom mađarskih granica. Naše granice ne samo da brane profesionalci, već i patriote“, izjavio je Orban.

Mađarski premijer citirao je i izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj je ona poručila da će države članice EU morati da ustupe pojedina nacionalna prava Fronteksu.

Ono što Orban nije pomenuo, kako navodi AP, je to što je Merkelova dodala da će države članice EU morati da podnesu deo bremena migrantskog priliva kako bi pokazale solidarnost.

„Naša pozicija o problemu je jasna, naša otadžbina nije prolaz niti prihvatni kamp. Da želimo da se mešamo sa drugim kulturama i civilizacijama, onda bismo se o tome konsultovali i odlučili. Međutim, ja bih poručio mađarskom narodu da ne prihvataju ovakvu ideju“, rekao je Obran, prenosi AP.

On je potvrdio da će mađarska vlada uložiti žalbu zbog odluke Evropskog parlamenta prošle nedelje da izglasa početak kaznene procedure protiv Mađarske, između ostalog i zbog stava prema migracijama.

Orban je takođe uputio kritike na račun sadašnjeg rukovodstva EU.

„Nisu bili u stanju da zadrže Veliku Britaniju u Evropi, i nisu bili u stanju da migrante zadrže van Evrope. To su dve ozbiljne, istorijske greše“, rekao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.