U trendu

Orban: Mađarskoj nedostaje prisustvo Britanije u EU

BUDIMPEŠTA – Mađarskoj nedostaje prisustvo Velike Britanije unutar Evropske unije, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da bi dve zemlje trebalo da izgrade nove bilateralne odnose.

„Govorimo o nuklearnoj sili koja je napustila EU, što je bilo loše za nas i još uvek je loše za nas. Patimo zbog odustva Britanije“, izjavio je Orban uoči današnjeg sastanka s britanskim kolegom Borisom DŽonsonom, a prenosi agencija Rojters.

S Britanijom je, kako dodaje, postignut dogovor u pogledu mnogih pitanja, što je, napominje, stvorilo neku vrstu ravnoteže u EU.

„Ali, pitanje je sada gde će biti njihovo mesto u svetu. Moramo da izgradimo novu bilateralnu saradnju“, poručio je Orban za državni radio.

Navodi da je Bregzit, koji je stupio na snagu kada je Britanija početkom ove godine napustila jedinstveno tržište EU, postavio opšti pravac, ali da će Mađarska tražiti konkretnu saradnju u nekim područjima.

Orban, međutim, nije izneo dodatne detalje.

Mađarski premijer se juče sastao sa liderom španske krajnje desnice Santijagom Abaskalom, koga je nazvavši važnim saveznikom u evropskom bloku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.