U trendu

Orban: Moćni finansijeri izdali Evropu

Mađarski premijer Viktor Orban, pristalica trvde struje prema izbegličkoj krizi, ocenio je u petak da su moćni finansijeri i levica kovali zaveru kako bi izdali Evropu.
„Evropu su izdali i ako ne branimo svoje interese, naš kontinent više neće pripadati građanima koji tu žive“, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Orban je doveo u pitanje američkog biznismena mađarskog porekla Džordža Soroša, navodeći da „planovi dobro organizovanih finansijera i nekih političara koje narod nikada nije izabrao“ mogu da postanu „stvarnost“ u Evropi.

Mađarski premijer je optužio i evropsku levicu da radi na slabljenju država u ime „neke međunarodne dimenzije i kosmopolitizma“.

„Teško je zamisliti da velike evropske zemlje koje imaju odlične obaveštajne službe, nisu mogle da predvide i da se pripreme protiv dnevnog dolaska hiljada izbeglica“, dodao je Orban.

Prema njegovim rečima, Soroš „finansijski podržava one koji žele da oslabe državne institucije“.

Orban je nedavno rekao da su oko 70 odsto izbeglica koje dolaze u Evropu „vojno sposobni muškarci“.

Mađarski premijer se tada zapitao o ulozi medija i slobodi izražavanja, jer „prikazuju uglavnom žene i decu, dok 70 odsto izbeglica su vojno sposobni muškarci“.

Više od 500.000 izbeglica došlo je u Evropu od početka godine preko balkanskih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.