U trendu

Orban traži posebna ovlašćenja za vladu još 90 dana

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je danas od parlamenta da produži vladi posebna ovlašćenja zbog suzbijanja pandemije kovid-19, i naglasio da samo masovna vakcinacija može da ublaži stroge mere zaključavanja uvedene prošle jeseni.

„Želimo više od okretanja oznake ‘Zatvoreno’ na našim vratima. Želimo da ponovo otvorimo ekonomiju i čitav društveni život“, poručio je Orban u parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je mađarski premijer zatražio od parlamenta da se posebna ovlašćenja vlade produže za 90 dana, za razliku od ranijeg zahteva na neograničeno vreme što je tražio i dobio prošlog marta, i što je izazvalo međunarodne kritike.

Orban je poručio da su Mađarskoj vakcine bile potrebne brže nego što ih je EU učinila dostupnima i da je to uslovilo uvoz vakcina iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada.

„Svaka vakcina koja je sigurna i koja se koristi za imunizaciju miliona ljudi dovoljno je dobra za nas“, rekao je mađarski premijer poslanicima.

Mađarska je postala prva država članica Evropske unije prošle nedelje koja je započela davanje ruske vakcine Sputnjik V, nakon što je državni regulator odobrio za hitnu upotrebu, umesto da sačeka dozvolu Evropske agencije za lekove.

Mađarski regulator za lekove odobrio je i kinesku vakcinu Sinofarm, takođe prvi u EU, a vladin teretni avion poleteo je iz Budimpešte jutros za Kinu, gde će preuzeti dovoljno vakcina iz kineskog Sinofarma za imunizaciju oko 250.000 mađarskih stanovnika, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.