U trendu

Orban: Veber je uvredio mađarski narod

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u intervjuu objavljenom danas u konzervativnom nemačkom listu „Velt am zontag“ da je Manfred Veber, šef Evropske narodne stranke (EPP), uvredio mađarski narod.

Orban je rekao da je pristao da podrži Veberovu kandidaturu da postane predsednik Evropske komisije na sastanku u Budimpešti pre dve godine, ali da je dva dana kasnije nemački političar javno izjavio da ne želi da osvoji tu funkciju mađarskim glasovima, preneo je MTI.

„Ovde su se svi pitali: Kakva je ovo osoba? Da li on misli da smo mi Evropljani druge klase? Ova stvar nije vezana za mene, već je reč o vređanju mađarskog naroda. Izgubili smo poverenje u njega“, rekao je Orban.

On je istakao da je problem više u EPP-u, jer Veber želi istu vrstu koalicije u Briselu kao onu između Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Berlinu.

„Uskoro neće moći da se napravi razlika između konzervativaca i socijalista“, rekao je Orban i dodao da EPP mora da sačuva svoj hrišćansko-konzervativni karakter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.