U trendu

Otkazivanje sednice SM, zavera ili ne?

SARAJEVO – Otkazivanje za danas zakazane sednice Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu kritikovali su ministri iz reda srpskog naroda Mirko Šarović, zadužen za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i Dragan Mektić, nadležan za resor bezbednosti BiH.

Šarović, koji je i predsedavajući Saveta ministara BiH izjavio je novinarima u Sarajevu da se svako neodržavanje sednice Saveta ministara BiH negativno odražava na ukupnu ekonomsku, političku i svaku drugu sliku u BiH.

Ovo je treće otkazivanje sednice Saveta ministara BiH, a Šarović kaže da je ona odložena na zahtev, pre svega, ministara iz reda hrvatskog naroda.

Šarović je rekao da ne može da tvrdi da je reč o opstrukciji, te da će se to znati već naredne sedmice.

Iako je prošlo šest meseci od izbora u BiH, novi Savet ministara nije formiran, Šarović kaže da sednice na mogu biti telefonske na kojima se rešavaju neka manje važna pitanja.

Šarović tvrdi i da ne postoji „tehnički mandat“ za Savet ministara.

„Postoji mandat u punom kapacitetu do izbora novog saziva Saveta ministara. To je odgovornost svakog od nas. Zbog toga primamo platu koja nije mala i koja je predmet kritika mnogih pa i novinara“, rekao je Šarović, prenela je Fena.

Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektićm optužio je HDZ BiH i SNSD da blokiraju funkcionisanje Saveta ministara BiH i da ne rade u interesu građana BiH.

„Radi se o pokušaju klasičnog blokiranja rada Saveta ministara BiH“, rekao je Mektić, preneli su sarajevski mediji.

Naveo je da je ključna indicija koja ga dovodi do zaključka da je reč o pokušaju blokade rada Saveta ministara najava srpskog člana Predsedništva BiH i aktuelnog predsedavajućeg, Milorada Dodika, koji je, kako tvrdi, rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati da dolaze na sednice.

“To se u praksi i događa“, rekao je Mektić i dodao da je za njega ovo „klasnični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH“.

Savet ministara o 4. aprila nije održao nijednu sednicu, a na današnju nisu došli ministri finansija, pravde i odbrane, odnosno Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Marina Pendeš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.