U trendu

Otvorena biračka mesta na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji jutros su otvorena biračka mesta za predsedničke izbore na kojima gradjani biraju izmedju kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu 21. aprila, u kojem su učestvovala tri kandidata, Pendarovski (56) je tesno sa osvojenih 42,81 odsto glasova pobedio Siljanovsku (66) koja je dobila poverenje 42,25 odsto izašlih birača.

„Glasačka mesta u drugom krugu izbora su otvorena na vreme, a glasanje teče bez problema“, rekla je portparolka Državne izborne komisije (DIK) Ljupka Gugučevska državnoj agenciji MIA.

Da bi izbori za predsednika Severne Makedonije bili uspešni na birališta treba da izadje najmanje 40 odsto od 1.808.131 upisanih birača. U prvom krugu izlaznost je bila 41,67 odsto, a oba kandidata koja su ušla u drugi krug veruju da će cenzus biti postignut i u drugim krugu.

Na šestim predsedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su otvorena od 7.00 do 19.00.

Prema DIK, predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji nadgleda 3.381 makedonskih posmatrača i oko 520 stranih, a za izveštavanje je akreditovano i 60 stranih novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar