U trendu

Pahor pozvao vladu da odmah reši finansiranje agencije STA

LJUBLJANA – Predsednik Slovenije Borut Pahor pozvao je danas vladu premijera Janeza Janše da što pre osigura finansijska sredstva za rad nacionalne novinske agencije STA, nakon novih upozorenja novinara da je ugrožen njen opstanak, ali i njihova socijalna sigurnost.

„Ovo je vreme kad sve naše napore moramo usmeriti u strategiju izlaska iz epidemije, oporavak i koncentrisati se na prioritete tokom predsedavanja Evropskom unijom“, kazao je Pahor prilikom posete Novom Mestu, zamoljen da komentariše odbijanje vlade da osigura nacionalnoj novinskoj agenciji budžetska sredstva koja joj pripadaju na području javnog informisanja.

„Sve ostale stvari koje se ne tiču ovih prioriteta treba završiti što pre i bez velikih polemika. Tu mislim i na finansiranje javne agencije STA, koja ima posebnu misiju i zato ju je potrebno finansirati“, kazao je Pahor.

Sindikat slovenačkih novinara i Novinarsko društvo (SND) upozorili su danas u saopštenju za javnost da je vlada dan ranije novinskoj agenciji STA na svojoj sednici odbacila zahtev za isplatu sredstava za obavljanje poslova informisanja kao javne službe, prenosi Hina.

Predsednica slovenačkog novinarskog društva Petra Lesjak kazala je za Slovenski radio da vlada Janeza Janše nezakonito i samovoljno uskraćuje sredstva agenciji, te da ima informacije kako vlada želi da uspostavi novu novinsku agenciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.