Pahor: Slaba EU neće se proširiti na Zapadni Balkan

BLED – Slaba EU neće se proširiti na Zapadni Balkan, izjavio je predsednik Slovenije Borut Pahor na Bledskom strateškom forumu i upozorio da će se trenutni zastoj u kojem se našla EU pretvoriti u krizu ukoliko nacionalističke politike prevladaju.
Međutim, britanski list Ekspres, pozivajući se na agenciju Nova, Pahor je rekao da je EU oslabljena Bregzitom i da će „možda morati da odloži planove za proširenje na Zapadni Balkan“.

Obraćajući se u prisustvu glavnog evropskog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea, Pahor je rekao da blok ne može da se nada prijemu Srbije, Crne Gore i Albanije kao novih članica u sadašnjem stanju, prenosi list.

„Sve je povezano i prolazimo kroz period u kojem će morati da se donesu teške odluke“, prenosi Ekspres reči Pahora.

Slovenijan tajms, pozivajući na STA, navodi da je Pahor rekao da je Bregzit pokazao da je EU u zastoju, te je to pitanje povezao sa proširenjem EU na Zapadni Balkan.

On je, ipak, istakao da je Slovenija zainteresovana da napori za prijem novih članica budu uspešni.

Pahor je objasnio da zastoj ne znači da vreme stoji i da je EU u nekoj vrsti zamrznutog stanja, već suprotno – da se suočavamo sa sve većim povratkom nacionalnih politika.

Pahor je rekao i da zastoj u institucionalnom, političkom, ekonomskom i drugim oblicima integracije ojačava nacionalističke politike.

„Deluje da, u ovom trenutku, oni od nas koji veruju u snažu EU nemaju jasnu viziju. Međutim, alternativa deluje jasnije – obnavljanje moći država članica“, rekao je Pahor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.